🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
HROMADNÝ NÁKUP 🛞

Odtah vozidla z Chorvatska: Kolik stojí v roce 2024?

30. 7. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Informace na cestu

Porucha se může stát kdekoliv, a to i třeba na dovolené, tisíc kilometrů od domova. Zjistili jsme, na kolik vyjde odtah z Chorvatska a jak na něm lze ušetřit.

Cena odtahu z Chorvatska

Pro potřeby našeho testu jsme vytvořili scénář rodinné dovolené s dramatickou zápletkou. Škoda Octavia se zadřeným motorem, která stojí na čerpací stanici v Zadaru. Potřebujeme ji dostat odtamtud zpět do Česka, a to konkrétně do Prahy na Barrandov, tedy asi 970 kilometrů. Náhradní auto netřeba řešit, zbytek rodiny se domů dostane po vlastní ose. Tedy ten nejjednodušší scénář, který si lze představit.

Překvapilo nás hned několik věcí, ale úvodem je třeba vysvětlit, proč jsme se rozhodli nejmenovat konkrétní odtahové služby, které jsme obvolávali. Má to hned dva důvody. Podobný test jsme totiž dělali už v loňském roce, kdy nám vyšla jedna odtahovka nápadně dražší než ostatní. Samozřejmě se nám to vrátilo jako bumerang s tím, že odhad ceny nebyl zcela přesný a dělal ho pravděpodobně někdo s minimální praxí.

Chcete mít náklady na cestu do Chorvatska pod kontrolou? Využijte naši online kalkulačku

Odtah „bez účtenky“

Druhým důvodem je fakt, že jedna věc je oficiální nabídka a úplně jiná záležitost jsou nabídky řekněme „podpultové“. A řekněme si rovnou na rovinu základní fakt – nikoho tím k ničemu nenabádáme, ale nejvíce vám cenu sníží, když se domluvíte na odtahu, který se bude držet dostatečně daleko od účetnictví firmy, při telefonickém kontaktu vám to velká část odtahovkářů i sama nabídne. Nicméně ještě jednou upozorňujeme, že se tím dostáváte za hranu zákona.

Jak sehnat nejlevnější odtah vozidla z Chorvatska?

Pakliže se stane, že vám skutečně auto selže, máte několik možností. Prvně zapátrejte u možnostech u své pojišťovny. I v rámci povinného ručení bývá někdy základní asistence v podobě odtahu do nejbližšího servisu a podobně. Pakliže nic takového připojištěného nemáte, jste odkázání sami na sebe. V telefonu si jednoduše vyhledejte odtahovky poblíž vašeho bydliště a obvolejte je. Cenové nabídky budou různé, ale v případě odtahu ze zahraničí nepotěší ani ta nejnižší z nich. Počítejte zkrátka s tím, že to budou nižší desítky tisíc.

Chystáte se do Chorvatska na dovolenou? Nechte si kalkulačkou spočítat náklady na cestu

Rovněž se připravte na to, že chvíli potrvá, než odtahovku seženete. Hned na první telefonické spojení vám asi cenu nikdo nepoví. Proto si raději zapisujte všechna čísla a dělejte si poznámky, kdy jste komu volali. Většina odtahovkářů po vás bude chtít adresu, kde se auto nachází zaslat SMSkou a po nějaké době vám zavolají nebo napíšou zprávu s nějakou cenovou nabídkou. Pozor si dejte ještě na jednu věc, obvykle je to cena bez DPH.

Odtahová služba Praha

První pokus a první číslo, na které jsme volali. Zvedl to velmi ochotný a vstřícný pán, který nabízel různá řešení, včetně dovozu náhradního vozidla na místo, ať už jejich, nebo třeba půjčeného v rámci rodiny. V rámci prvního hovoru jsme se domluvili, že mu pošlu adresu a on mi pak spočte, na kolik odtah vyjde. Za zhruba hodinu se ozval s tím, že to vyjde na 40 400 korun + poplatky za dálnice, což je podle jeho odhadu asi 2000 korun. Celkem jsme tedy na 42 400 korunách bez DPH.

Nechcete ztrácet čas výpočtem nákladů na cestu do Chorvatska? Použijte naši kalkulačku

Druhé číslo, které jsme vytočili nás opět potěšilo. Velmi ochotný člověk, patrně majitel, jel zrovna do kanceláře. Omlouval se, že nám nedá odhad okamžitě, ale když jsme mu popsali odkud kam by odtah byl, sdělil, že se do hodiny ozve. Inu, ozval se, prý by stačilo menší odtahové auto, ať to nemáme zbytečně drahé a cenově bychom byli na 36 760 korunách bez daně komplet i s poplatky.

Pokus číslo tři a opět ochota pomoci, žádná arogance nebo povzdechnutí, což nás překvapilo. Cenový odhad jsme dostali až poté, co jsme SMSkou zaslali „špendlík“, tedy přesnou polohu vozidla. Nabídka nás trochu překvapila, protože byla zdaleka nejvyšší, konkrétně to bylo 47 tisíc korun bez daně.

Praktický tip: Aby vás na cestách nic nepřekvapilo, sjednejte si kvalitní cestovní pojištění s dostatečnými limity. Pojistku můžete rozšířit o nejrůznější připojištění, které zajistí klidnou a pohodovou dovolenou v Chorvatsku. „Cestovko“ nyní sjednáte online20% slevou a e-bookem zdarma.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Kalkulačka cestovního pojištění do Chorvatska

Zdroj info: autorský text, odtahové služby Praha.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články