🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
HROMADNÝ NÁKUP 🛞

Polské jídlo je dobrota! Jaké speciality tady ochutnat?

3. 8. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Polska

Čeká vás dovolená v Polsku a nevíte, co si vybrat z místních jídelních lístků? Poradíme vám, jaká polská jídla určitě nevynechat.

Jaká jídla jsou typická pro Polsko

Články na téma gastronomie v Polsku:

  1. Typická polská jídla: Co ochutnat, když budete v Polsku na výletě? - právě čtete

Polská kuchyně je stejně jako většina jiných velmi ovlivněna okolními zeměmi a také židovskou kulturou. Avšak existuje pár potravin, bez kterých by to nebylo ono. Těmito základními potravinami jsou maso, (kořenová) zelenina, brambory a také ryby, protože Polsko jak je známo, je přímořský stát.

Husté polévky

Základem polské kuchyně jsou husté polévky. Rozhodně ale nečekejte žádný vodový vývar, ani jiné „ochucené vody“. Pravá polská polévka musí být pořádně hustá a plná surovin. Jako příklad můžeme uvést Barszcz. Jedná se o podobnou polévku ruskému Boršči, ale na rozdíl od něho je čirý a používá se do něj voda z kvašené červené řepy a masový vývar. Do polévky se dle chutě přidávají také těstoviny plněné houbami.

Takzvaná chlebová polévka, jejímž základem je chlebový kvásek, se nazývá Žurek. I v této polévce najdete spoustu surovin. Mezi ty hlavní patří vařené vejce, uzenina, brambory, mrkev a také houby (lze připravit i bez nich). Svou výraznou chutí tato polévka připomíná naše kyselo.

U Poláků jsou oblíbené také takzvané „studené polévky“. Vypíchneme jednu z nich – Chlodnik. Jedná se o polévku, která se obvykle podává za studena a skládá se z kefíru, mladé červené řepy, vejce, kopru a salátové okurky. Takové polévky jsou oblíbené zejména v letních měsících, kdy fungují podobně jako klasický salát – jsou osvěžující a zároveň zasytí.

Chcete mít náklady na cestu do Polska pod kontrolou? Využijte naši online kalkulačku

Hlavní chody, které stojí za to si dát

Mezi nejznámější polské hlavní chody patří bezesporu Pierogi. Jsou to vlastně takové knedlíčky plněné tradičně kyselým zelím, houbami či masem anebo také pouze tvarohem. Narazíte však i na mnoho jiných variací a náplní a často nechybí ani sladké ovocné. Typické jsou především vařené, ale setkat se můžete také s pečenými. Podobný pokrm segedínskému guláši se v Polsku nazývá Bigos, jedná se o jedno z národních polských jídel. Oblíbené jsou také Gołąbki (u nás známé jako holubky), což je zelný list plněný směsí mletého masa. List se dále zavine a tvoří tvar takzvaného „spícího holuba“. Poláci také podobně jako my často plní knedlíky, jedním z příkladů mohou být Pyzy. Za ochutnání stojí kupříkladu i Varšavské dršťky (flaczki wolowe).

Chystáte se do Polska na dovolenou? Nechte si kalkulačkou spočítat náklady na cestu

Sladká tečka na závěr

Oblíbenými dezerty mohou být, stejně jako u nás, palačinky nebo ovocné knedlíky. Oblíbené jsou ale i racuchy, čili polské lívance, které se většinou podávají spolu s jablky. Za ochutnání určitě stojí také sernik, tvarohový moučník, velmi podobný známému cheesecaku. A v neposlední řadě Polákům velmi chutnají i typické karamelky Krowki, na které narazíte prakticky na každém rohu. Pokud vyrážíte do Polska, určitě se alespoň jeden pytlík přivezte!

Jaké je vaše oblíbené polské jídlo? Dejte nám vědět do komentářů!

Ať vás ani nenapadne vyrážet do Polska bez cestovního pojištění! Kvalitní pojistka ochrání vaši peněženku nečekaných výdajů a zároveň vás podrží v nepříjemných situacích. „Cestovko“ nyní můžete rozšířit o další připojištění (např. domácnosti nebo asistenci vozidla) a získat 20% slevu a e-book jako dárek.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Kalkulačka cestovního pojištění do Polska

Zdroj info: Polska travel.
Zdroj médií: Depositphotos, redakce.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články