🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
Zimní pneu 🛞

Poradíme vám, jak vybrat nové zimní pneumatiky pro váš automobil

2. 10. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Jak vybrat pneu Základní informace k pneumatikám Rádce motoristy Zimní sezóna Bezpečná jízda

Zimní počasí nám pomalu začíná klepat na dveře. Nepodceňujte bezpečnost a připravte se na zimu včas. Kvalitní zimní pneumatiky jsou základním prvkem pro bezpečnou jízdu v zimních měsících.

Připravte své auto na zimní počasí už teď!

Podle statistik Policie České republiky se počet dopravních nehod v zimních měsících výrazně zvyšuje. Velké procento těchto nehod je však také způsobeno právě nevhodným obutím vozidla. To znamená, že tisíce řidičů ročně zažijí nepříjemné a často nebezpečné situace právě kvůli tomu, že podcenili výměnu pneumatik. To se nám taktéž jednou potvrdilo i při naší osobní zkušenosti, když jsme jednou brzy ráno (ještě na konci října) vyjeli na silnici pokrytou ranním mrazíkem s letními pneumatikami

Výběr správných pneumatik

Výběr správných zimních pneumatik je pro zimní měsíce opravdu důležitý. Poradíme vám několik tipů, které mohou pomoci při výběru:

  • Zkontrolujte technický průkaz. Zde totiž zjistíte, jaký rozměr zimních pneumatik je vhodný pro váš vůz. Za nesprávný rozměr zimních pneumatik můžete dostat pokutu od Policie ČR, případně by se pojišťovna mohla cukat při vyplácení úhrady škody způsobené nehodou.
     
  • V techničáku si rovnou můžete také zkontrolovat také správný rychlostní a nosnostní index. První zmíněný udává maximální rychlost, kterou můžete s pneumatikou jet. Index nosnosti pak stanovuje dává maximální zatížení, které pneumatika unese. Vždy vybírejte pneumatiku se stejným indexem nosnosti, jaký je uveden v technickém průkazu.

Zimní pneumatiky mají hlubší dezén s výraznými lamelami, které zajišťují lepší přilnavost na sněhu a ledu, přičemž minimální hloubka „zimního dezénu“ by měla být alespoň 4 milimetry. Pro lepší trakci a ovladatelnost je však dobré mít co nejvyšší vzorek.

Hloubku zimního dezénu můžete změřit sami ve středové části běhounu. Změřit hloubku dezénu lze například šuplerou, případně můžete využít i chytrý trik s padesátikorunou (či eurem). Vnější tmavší kroužek má totiž přesně 4 milimetry, tudíž odpovídá minimální hloubce dezénu zimních pneumatik. Pokud tmavší kroužek při zasunutí do dezénu nevidíte, je hloubka dezénu ještě v pořádku. Pokud však kroužek vidíte, je třeba zimní obutí vyměnit

Rozdělení pneumatik do tříd

Pneumatiky nejsou jen obyčejné gumy, jsou to boty vašeho auta. A stejně jako si vybíráme boty podle příležitosti, tak i pneumatiky musíme vybírat s ohledem na různé podmínky. Levnější pneumatiky nemusí vždy znamenat špatnou volbu, ale je důležité zvážit i jejich vlastnosti a životnost. Mezi naše favority v ekonomické třídě rozhodně patří pneumatiky od výrobců Leao, Laufenn, Sava, Matador a Barum. Pokud hledáte spíš vyvážený poměr mezi cenou a výkonem, značky Kumho, Hankook a Firestone jsou skvělou volbou. Jestliže je pro vás důležitá především kvalita a výdrž, pneumatiky Nokian, Pirelli či Continental vás určitě nezklamou.

Pokud si stále nevíte rady s výběrem správných pneumatik pro váš vůz, nebojte se obrátit na odborníka přímo osobně v pneuservisu nebo online u prodejců pneumatik.

Jak připravit auto na zimní období?

Před zimním obdobím je dobré v autě trochu uklidit a přibalit k povinné výbavě sněhové řetězy a také například kvalitní skládací lopatu. Ta by se mohla v případě nutnosti hodit vám, nebo jiným účastníkům silničního provozu. Nezapomeňte zkontrolovat stav chladicí kapaliny a také vyměňte zimní vodu do ostřikovačů. Takové zmrzlé hadičky a trubky rozhodně nikdo nechce v mrazivém zimním ránu řešit. 

Před zimou je také dobré vyměnit textilní koberečky za ty gumové. Gumové koberečky totiž v sobě drží minimum vlhkosti, oproti těm textilním. Vlivem této vlhkosti vycházející z textilních koberečků a vlhkých oděvů se jednodušeji mlží okna (o tom, jak správně odmlžit okna si můžete přečíst v jednom z našich dalších článků), což může být nebezpečné. Pamatujte na to, že vždy je důležité, mít skvělý výhled z auta. Ze zákona je totiž dáno, že řidič nesmí řídit vůz na kterém se nachází nečistoty, námraza nebo sníh, či jiné faktory, které zabraňují výhledu z místa řidiče vpřed, vzad a do stran.

Levné zimní pneu skladem

Zdroj info: Policie ČR, Ministerstvo dopravy ČR.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články