🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
HROMADNÝ NÁKUP 🛞

Pozor na chodce! V Polsku platí jiná pravidla, než známe

20. 8. 2024 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Polska Dopravní předpisy v Polsku

Chystáte se na dovolenou do Polska? Náš přehled vám prozradí, jaká je zde maximální povolená rychlost , na co si dát pozor při projíždění polskými městy a taky jak zaplatit dálniční poplatky.

Pozor na chodce! V Polsku platí jiná pravidla, než známe

Polsko, země tisíce jezer, vás okouzlí svou rozmanitostí. Chcete zažít skvělou dovolenou za rozumné peníze, ochutnat tradiční pokrmy a vykoupat se v chladném Baltském moři? Pak je Polsko ideální destinací pro vaši další dovolenou. Dnes vám poradíme, co vše je třeba vědět při cestě do Polska.

Maximální povolená rychlost

Rychlostní limity v Polsku jsou podobné jako u nás, ale přece jen se v některých detailech liší. V obci je maximální povolená rychlost 50 km/h. To je stejně jako u nás. Mimo obec se můžete rozjet o něco rychleji, zase stejně jako u nás, až na 90 km/h. Zajímavostí je, že v Polsku je v časech od 23:00 do 5:00 povolena v obci rychlost až 60 km/h. Na dálnicích platí maximální rychlost 140 km/h. Rychlostní silnice s jedním pruhem v každém směru má maximální povolenou rychlost 100 km/h. Pokud má rychlostní silnice dva pruhy v každém směru, je maximální povolená rychlost 120 km/h.

Chcete mít náklady na cestu do Polska pod kontrolou? Využijte naši online kalkulačku

Povinná výbava x povinná výbava řidiče

Nejdůležitější položkou povinné výbavy v Polsku je hasicí přístroj. Na rozdíl od České republiky je zde jeho přítomnost v autě povinná pro všechna vozidla registrovaná v Polsku. I když je hasicí přístroj součástí povinné výbavy řidiče, kterou si každá země může stanovit individuálně, pro klid duše si jej raději s sebou vezměte. Dalším důležitým prvkem výbavy je reflexní vesta. V Polsku musí být vesta k dispozici pro každého cestujícího včetně řidiče. Uložte ji na snadno dostupné místo, například do kapsy dveří nebo pod sedadlo. Výstražný trojúhelník je další nezbytností, kterou jistě znáte i z českých silnic. V Polsku musí být trojúhelník homologovaný a mít velikost alespoň 45 cm. Na rozdíl od České republiky není v Polsku lékárnička povinnou součástí výbavy. Pokud však do Polska jedete z ČR, nebo se do ní vracíte, mějte lékárničku s sebou, protože v Česku je její přítomnost v autě stále povinná.

Dálniční poplatky

V Polsku se platí mýtné na některých úsecích dálnic. Pokud se chcete vyhnout nepříjemným překvapením,  pořiďte si elektronické zařízení pro platbu mýtného před cestou. Zpoplatněné jsou pouze části dálnic A2 a A4 (dálnice A1 je pro osobní automobily a motorky do konce roku zdarma). Můžete platit hotově, kartou, pomocí mobilní aplikace nebo elektronického zařízení. Výše poplatku závisí na délce projetého úseku a typu vozidla.

Chystáte se do Polska na dovolenou? Nechte si kalkulačkou spočítat náklady na cestu

Pozor na chodce

Jedním z největších rozdílů oproti České republice je chování chodců. V Polsku mají chodci na přechodech vždy přednost. Je tedy nutné být velmi opatrný a vždy před přechodem zkontrolovat, zda se někdo neblíží. Chodci často vchází na přechod bez předchozí kontroly, protože předpokládají, že jim každý zastaví.

Bezpečná vzdálenost mezi auty

Kromě dodržování maximální povolené rychlosti a sledování chodců je v Polsku důležité dbát na dostatečný rozestup mezi vozidly. Bezpečná vzdálenost by měla odpovídat polovině vaší rychlosti v metrech. Pokud tedy jedete 120 km/h, mějte před sebou alespoň 60 metrů volného prostoru.

Nechcete ztrácet čas výpočtem nákladů na cestu do Polska? Použijte naši kalkulačku

Tankování už není levnější

Dlouho platilo, že natankovat v sousedním Polsku bylo výrazně levnější než v České republice. Mnozí řidiči tak pravidelně překračovali hranice, aby ušetřili několik korun na každém litru paliva. Aktuálně už to tak ale není. Dovolená v Polsku u moře by se nevýhodným tankováním mohla nepěkně prodražit. Ceny paliv jsou na běžných polských čerpacích stanicích ale velmi podobné těm našim. Na většině čerpacích stanic je možné platit i kartou, nezapomeňte při placení kliknout na platbu v místní měně, tedy polských zlotých, vyjde to lépe, než kdybyste to přepočítali na české. Součástí polských čerpaček bývají také malé obchůdky, kde si můžete koupit vodu, kafe, pivo či jiné osvěžení. 

Ať vás ani nenapadne vyrážet do Polska bez cestovního pojištění! Kvalitní pojistka ochrání vaši peněženku nečekaných výdajů a zároveň vás podrží v nepříjemných situacích. „Cestovko“ nyní můžete rozšířit o další připojištění (např. domácnosti nebo asistenci vozidla) a získat 20% slevu a e-book jako dárek.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Kalkulačka cestovního pojištění do Polska

Zdroj info: Polska travel.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články