🇦🇹 Diesel 1,61 € Natural 95 1,61 € 🇨🇿 Diesel 37,05 Kč Natural 95 38,96 Kč 🇩🇪 Diesel 1,69 € Natural 95 1,85 € 🇫🇷 Diesel 1,76 € Natural 95 1,86 € 🇭🇷 Diesel 1,45 € Natural 95 1,54 € 🇭🇺 Diesel 611,60 HUF Natural 95 599,50 HUF 🇮🇹 Diesel 1,74 € Natural 95 1,86 € 🇵🇱 Diesel 6,51 PLN Natural 95 6,53 PLN 🇸🇮 Diesel 1,51 € Natural 95 1,48 € 🇸🇰 Diesel 1,53 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,61 € Natural 95 1,61 € 🇨🇿 Diesel 37,05 Kč Natural 95 38,96 Kč 🇩🇪 Diesel 1,69 € Natural 95 1,85 € 🇫🇷 Diesel 1,76 € Natural 95 1,86 € 🇭🇷 Diesel 1,45 € Natural 95 1,54 € 🇭🇺 Diesel 611,60 HUF Natural 95 599,50 HUF 🇮🇹 Diesel 1,74 € Natural 95 1,86 € 🇵🇱 Diesel 6,51 PLN Natural 95 6,53 PLN 🇸🇮 Diesel 1,51 € Natural 95 1,48 € 🇸🇰 Diesel 1,53 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
KALKULAČKA NÁKLADŮ 🚗

Realita cestování elektromobilem není zatím zcela růžová

18. 6. 2024 4 min. čtení diskuze (3) Tipy a rady Rádce motoristy Vše o elektromobilitě Vše o elektromobilech Základní info k elektromobilům

Elektrická auta máme v redakci rádi. Mají svůj smysl a jsou skvělá, pokud jde o přepravu na pár kilometrů. Jakmile je vzdálenost trochu větší, přichází i stinné stránky elektromobility.

Cestování elektromobilem: teorie vs. realita

Několikrát jsme měli možnost cestovat autem na baterky nikoliv kolem komína, ale za hranice jeho dojezdu. Dá se to, ale s komfortem spalováku se to úplně srovnávat nedá. Majitelé elektromobilů velmi rád používají několik legračních argumentů, kterými si svoji investici obhajují. Nejčastěji jsou to:

  • „Stejně musíš zastavit po dvou hodinách a protáhnout se.“ Ne, nemusím, po dvou hodinách jízdy poslouchám třeba podcast a zastavit fakt nemusím. Důležité je poslední slovo předchozí věty, protože s elektrickým autem naopak zastavit musím, a to nikoliv na deset minut, ale spíš na delší dobu. Jinak mi dojde energie v akumulátoru. Se spalovákem když se zastaví na čerpačce, tak se vezme plná nádrž a jede se dál klidně pět šest hodin.
  • „Jet do Chorvatska s jednou zastávkou je sebevražda.“ Opět lichý argument, ale naprosto. Mám v autě vodu, sušenky nebo třeba ovoce, to je jedno. Ve Slovinsku zastavím, natankuju plnou, dojdu si na toaletu a frčím dál. Neřeším nějaké nabíjení a to, že musím někde půl hodiny až hodinu tvrdnout, než se mi doplní energie. Nevím, proč by měl být problém překonávat větší vzdálenosti bez zastávek. Zdravý člověk snad udrží moč čtyři pět hodin. Občas mám z diskusí dojem, že elektromobily si pořizují především prostatici.

Chcete mít náklady na cestu do Chorvatska pod kontrolou? Využijte naši online kalkulačku

Zvykejme si na nabíjení

Co se týče nabíjení, k elektromobilům to prostě patří. Zastavíte třeba po dvou, dvou a půl hodinách, dojdete si na toaletu, dáte si kávu, občerstvení na benzínce. Jenže s sebou táhnete rodinu, takže to jsou kávy dvě a dvě limonády k tomu. Pak sedíte v autě, povídáte si a čekáte než se doplní energie a budete moci překonat 200 až 300 kilometrů k další benzínce, kde se scénář opakuje. Leze to do peněz a opět je to něco, co udělat musíte. Naplněním nádrže po okraj si člověk koupí dalších třeba 800, ale i víc kilometrů jízdy po dálnici. Není moc elektrických aut, která to zvládnou. Problém je, když potřebujete někde být na čas. Stačí jedna nefunkční nabíječka, která vám rozhodí plány, musíte přejet k jiné, obvykle pomalejší. Minuty času navíc plynou a vy sedíte a čekáte. Když někam spěcháte a pozorujete přibývající procenta ve chvíli, kdy už jste měli být znovu na cestě, je to opravdu pocit k nezaplacení.

Chystáte se do Chorvatska na dovolenou? Nechte si kalkulačkou spočítat náklady na cestu

S dětmi je to očistec

Nejhorší je faktor dětí. Zkuste si někdy jet elektromobilem s dětmi. Dokud nemusíte nabíjet, je to super. Potomci spí, uvnitř je ticho, paráda. Zastavíte u nabíječky, otevřete dveře a děti jsou v tu ránu vzhůru. Ty méně citlivé se probudí o dvě vteřiny později, když dveře zase zavřete. Rozkoukají se a chtějí ven. Jenže venku jezdí auta, nabíječky jsou u čerpacích stanic (v tom lepším případě), kde je provoz, vypustit je a v pohodě si v autě třeba číst, je o život (dětí).

Když je poblíž třeba fastfood, je situace o něco růžovější, ale zase to leze do peněz, protože se zastavilo u mekáče, takže: „Táto, já si dám meníčko jo?“ Některé nabíječky jsou taky tak trochu uprostřed ničeho. Takže v létě stojíte ve výhni u nabíječky, děti ven na rozpálený asfalt fakt pustit nechcete a čekáte. Rodinka je nervózní, protože se nejede. Zkuste jim v tu chvíli argumentovat nižší uhlíkovou stopou auta, jistě je to uklidní.

Nechcete ztrácet čas výpočtem nákladů na cestu do Chorvatska? Použijte naši kalkulačku

Argument oktávkou

S obligátní naftovou oktávkou se vám tohle nestane. Sednete večer, natankujete plnou a jedete. Ve dvě ráno zastavíte na čůrání ve Slovinsku, opět vezmete plnou a se svítáním jste třeba na chorvatském pobřeží. Hotovo, vyřízeno. Žádné zbytečné utrácení na benzínkách a ve fastfoodech, žádné strachy, že vám dítě přejede auto, když čekáte, až se nabije akumulátor, žádné zdržování, prostě se jede 95 % času.

Ano, elektromobily jsou fajn, velmi fajn. Jenže nesmíme při vší té propagandě zelené mobility zapomínat na realitu a musíme si na rovinu říct i negativa. Daří se je pomalu potlačovat, dojezdy rostou, nabíjení se zrychluje. Ale spalovákům se to zatím na dlouhých cestách opravdu nevyrovná.

Mohlo by se vám hodit: Vyrážíte letos autem do Chorvatska? Nezapomeňte si s sebou přibalit občanský průkaz, autolékárničku a také cestovní pojištění. Pokud cestujete do zahraničí několikrát během roku, zvažte sjednání celoročního cestovního pojištění. Pro online sjednání s 20% slevou můžete využít online kalkulačku cestovního pojištění.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Sjednat cestovní pojištění online se slevou

Zdroj info: autorský text.
Zdroj médií: Depositphotos.
Lubajs, 19. 6. 2024 0:22
Za tou podporou elektromobility není vůbec snaha chránit platetu, ale jedná se tu o to lidi z nižších společenských vrstev zbavit práva na vlastní mobilitu. Jinými slovy je vystrnadit z evropských silnic a dálnic aby nepřekáželi boháčům a taky kamionové dopravě zboží nadnárodních korporací. Jde tu v podstatě o řešení přeplněnosti evropských silnic a dálnic na úkor méně majetných lidí.
Roman Horký, 18. 6. 2024 23:04
S dětmi na jednu zastávku Chorvatsko :-) To je pěkná bajka :-)
Jakub Mokříš, 19. 6. 2024 9:07
Co je na tom zvláštního? Normálně se vyjedete na noc, jedna zastávka a hotovo :) Tedy se spalovákem. S elektromobilem se holt musí zastavit vícekrát.

Podobné články