🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
HROMADNÝ NÁKUP 🛞

Zabezpečení auta GPS lokátorem: Nesleduje jenom polohu, ale taky rychlost

28. 7. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy GPS sledování vozidel Základní info k GPS lokátorům

Chystáte-li se do zahraničí autem, není od věci mít ho zabezpečené a vědět o jeho poloze. V zahraničí se totiž často kradou více než u nás.

Zabezpečení auta na dovolenou GPS lokátorem

Švédsko i Itálie

Obecně počet krádeží motorových vozidel v České republice klesá, některé země EU však na tom nejsou tak dobře a vlivem různých faktorů tam můžete o auto přijít relativně snadno. Situace není v tomto směru příliš příznivá ve Švédsku, Velké Británii a úplně ideální to není ani v Itálii nebo třeba Řecku. Překvapivě i Německo má v některých oblastech s krádežemi aut větší problém než Česko nebo Slovensko.

Krádeže aut v Evropě

Šance na vrácení nejsou velké

Na dovolené vás tak může potkat nepříjemnost v podobě ukradeného auta, nebyli byste první ani poslední, každoročně několik rodin tuto nepříjemnou záležitost řeší. Zabránit se tomu reálně nedá ničím, profesionální zloději umí ukrást prakticky jakékoliv vozidlo. Starší ojetiny mohou zase lákat spíše místní zlodějíčky, což nic nemění na tom, že dohledání auta je problematické a v okamžiku, kdy zjistíte, že jste o něj přišli, se šance na záchranu limitně blíží nule.

Sledování GPS lokátorem pomůže auto dohledat

Řešením může být GPS lokalizace, což má hned několik úrovní zabezpečení. Předně si můžete kdykoliv zobrazit polohu vozidla přes webový prohlížeč nebo v mobilní aplikaci. To se hodí nejen v případě krádeže, ale pro klid duše, když si třeba potomek vůz vypůjčí. Zde jen drobná vsuvka – lze si zobrazit i aktuální rychlost jízdy.

Problém u levnějších GPS lokátorů je v tom, že sice polohu zobrazit umí, ale jestliže zjistíte, že jste o auto přišli až po několika hodinách, může být už rozebrané a lokátor zničený. Lepší zařízení, jako jsou třeba ta od české firmy REX, umějí upozornit na pohyb auta, nebo dokonce i otřesy aktivně. Telefon vám tedy zobrazí notifikaci a pokud využíváte služby pultu centrální ochrany, tak ten okamžitě situaci začíná řešit. Kontaktuje vás a posléze i místní policii, které v reálném čase předává polohu vozidla. Dohledání je pak otázkou nižších desítek minut, přičemž vždy je prioritou, aby auto neopustilo EU. Dostat ukradený vůz ze zemí na východě je totiž dost problém a obvykle právě tam zloději s autem po krádeži zamíří.

Obvyklým scénářem je i odstavení kradeného auta někde o pár ulic dál, než původně stálo. Tam je ponecháno den, někdy dva. Pokud si pro něj nikdo nepřijde, pak lupiči ví, že jsou v bezpečí a mohou své dílo dokončit. GPS lokátor umožňuje vozidlo dohledat, opět v řádu minut.

GPS lokátory pro sledování vozidel

Několik druhů montáže

Samotný lokátor je nevelká krabička, která se dá namontovat několika způsoby. Pro účely například spíš evidenční a administrativní (automatické vyplňování knihy jízd) jej lze umístit viditelně poblíž autobaterie a napájet jej přímo z ní. Další možností je OBD2 port, který zároveň umožní sledovat základní údaje, jako stav paliva, eventuálně lze číst chybové kódy, což může být v určitých situacích docela užitečné. Pakliže zákazník sleduje primárně zabezpečení, montují se GPS lokátory skrytě. Od baterie tedy nevedou žádné kabely, které by upozornily zloděje, že něco nehraje a nikde v motorovém prostoru není lokátor vidět. Přitom však stále odesílá polohu auta, schovaný třeba pod palubní deskou nebo za plastovým obložením zavazadlového prostoru.

Rada pro řidiče: Pokud se chystáte cestovat do zahraničí, sjednejte si cestovní pojištění s dostatečnými limity pro léčebné výlohy. Pojistku můžete dále doplnit také o rozšířené asistenční služby, případně krátkodobé pojištění majetku, které ochrání vaši domácnost po celou dobu dovolené. S výběrem poradí online kalkulačka cestovního pojištění, díky které nyní získáte 20% slevu.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Kalkulačka cestovního pojištění

Zdroj info: REX, Eurostat.
Zdroj médií: Depositphotos, Landgeist.

Za odborné informace děkujeme

REX nabízí zákazníkům jednodušší a bezpečnější život. Ať už se jedná o vozidla, nemovitosti, zaměstnance, zabezpečení nebo GPS lokalizaci. Vše jednoduše a spolehlivě v jednom prostředí.

Podobné články