🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
HROMADNÝ NÁKUP 🛞

GPS lokátor: A motorka je v bezpečí

19. 9. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy GPS sledování vozidel Jak vybrat GPS lokátor

Počty krádeží motocyklů rok od roku rostou. Majitelé totiž velmi často svůj jednostopý stroj nijak nechrání. A to i přesto, že existuje hned několik možností.

GPS lokátor – a motorka je v bezpečí

Krádež není složitá

Spousta majitelů motocyklů si neuvědomuje, že je to nejdražší majetek, který mají. Stroje s hodnotou často i hodně přes půl milionu korun se přitom kradou poměrně snadno. Na rozdíl od auta není zase takový problém naložit motorku do dodávky a odjet, typicky někam mimo město. Dva, tři týdny se nechá motocykl „odstát“ a pak zmizí typicky na východ nebo do jihovýchodní Evropy.

Možností zabezpečení je několik. Od mechanických zámků na brzdové kotouče přes řetěz, který se provlékne za rám a je pevně ukotvený v podlaze garáže, což už je docela účinná ochrana, jejíž překonání nějakou chvíli zabere. Druhá část problému je, že motorkář si pronajme třeba garáž na druhé straně města a pokud jeho stroj zmizí, dozví se o tom klidně i s několikatýdenním zpožděním. Šance na vypátrání je pak naprosto mizivá a bylo by to spíš dílem náhody.

Krabička poslední záchrany

Existuje však velmi nenápadná forma zabezpečení, která kombinuje možnost okamžitě se dozvědět, že se něco nekalého děje, a k tomu přidává i možnost se kdykoliv přesvědčit, kde se motorka nachází. To je nejdůležitější v případě, kdy se někdo rozhodne si ji přivlastnit.

Jedním z takových produktů je i REXlink Motorbike, který je stavěný speciálně pro použití na motocyklech. To znamená především vodotěsnost dle IP67, takže není problém jej použít i na strojích určených primárně do terénu.

Zapojení GPS lokátoru je triviální a malou krabičku o hmotnosti 110 gramů není problém umístit i skrytě. Měla by však vždy být určenou stranou směrem nahoru, aby nebyl problém s komunikací. REXlink Motorbike totiž hlásí polohu serveru přes 4G sítě a uživatel si může přes prohlížeč nebo aplikaci kdykoliv polohu zobrazit. A samozřejmě je také třeba vyvarovat se umístění poblíž horkých částí, například výfuku nebo svodů.

Záložní napájení jako jistota

Napájení je řešeno primárně z motobaterie. Aby nedocházelo k jejímu přílišnému vybíjení, má lokátor senzor pohybu. Jakmile se motocykl zastaví, sníží se frekvence hlášení polohy, takže odběr se minimalizuje. Pro případ, že by došlo k přerušení napájení, je přístroj vybaven i svým vlastním akumulátorem o kapacitě 700 mAh, takže zvládne po několik hodin odesílat polohu nezávisle na motobaterii.

Jak se používá GPS lokátor?

Provoz probíhá tak, že ideálně se lokátor spáruje přes aplikaci pomocí QR kódu, což je otázka zhruba minuty. Poté už může odesílat svoji polohu, kterou si lze kdykoliv zobrazit, a to společně s její historií klidně rok nazpět. Trasy výletů je možné třeba exportovat a ukládat, což je využitelné třeba pro evidenci motodovolené. Eventuálně lze historii polohy sdílet přes mapy.cz.

Jakmile je motorka odstavena, stačí v aplikaci prstem ťuknout na „Zajistit“, čímž se aktivuje zabezpečení. Otřesy, ale i změny polohy jsou okamžitě hlášeny uživateli prostřednictvím notifikací, případně si lze připlatit za službu pultu centrální ochrany, který pak řeší eventuální krádež ve spolupráci s policií.

Případ z praxe

Ptali jsme se ve firmě REX i na nějaké historky, kdy opravdu došlo k reálné krádeži motorky a následnému vypátrání podle GPS souřadnic. Dozvěděli jsme se o jednom případu, jehož scénář je naprosto typický. Majitel spokojeně používal lokátor na motorce už několik let, stroj nechával v garáži a jednou zavolal na podporu s tím, že mu lokátor nějak blbne. Na dotaz dispečera, jestli by mohl blíže popsat chybu, odvětil pražský motorkář, že nejprve přišla notifikace o pohybu a ráno hlásil polohu kdesi u Brna. V tu chvíli mu to secvaklo a došlo mu, co se děje.

Motorka, jak později zjistila policie, byla v nákladním autě, které ji vezlo po D1 skutečně k Brnu, poté auto sjelo a zajelo do bývalého JZD. Tam lupiči stroj vyložili a ponechali „vychladnout“. Došlo samozřejmě k zajištění motocyklu a navrácení majiteli. Díky historii polohy bylo možné určit, kdy a kudy auto s naloženým motocyklem jelo. K neštěstí pachatelů se tak vyšetřovatelé dostali k záznamům z kamer, což otevřelo dveře možnosti identifikace a následného zadržení.

Zdroj info: REX Services.
Zdroj médií: Depositphotos, Jakub Mokříš.

Podobné články