🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
HROMADNÝ NÁKUP 🛞

Co když uvíznete na dovolené? Prodloužení cestovního pojištění ze zahraničí je hračka

14. 8. 2024 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Cestovní pojištění na cesty

Zpožděná letadla, ztracené nebo opožděné kufry. Situace na letištích se bohužel ani v druhé polovině prázdnin nezlepšila. Co dělat, pokud se dostanete do nepříjemností a v zahraničí uvíznete? Víme, jak si prodloužit cestovní pojištění nebo si říct o odškodění.

Co dělat, když si dovolenou (ne)dobrovolně prodloužíte?

Články na téma cestovní pojištění do zahraničí:

  1. Proč si sjednat cestovní pojištění i v České republice?
  2. Cestovní pojištění po Evropě vs. pojištění přes kartičku pojištěnce
  3. Pojištění na cestu do zahraničí
  4. Poradíme, podle čeho vybrat pojištění na cestu do zahraničí
  5. Víte, kolik letos zaplatíte za cestovní pojištění do Německa?
  6. Cestovní pojištění do Rakouska může být levnější, když víte, jak na to
  7. Kolik stojí pojištění vozu na dovolenou a co všechno pojistka kryje?
  8. Na co si dát pozor při sjednávání cestovního pojištění do zahraničí?
  9. Jaké zimní sporty patří mezi rekreační a které jsou nepojistitelné?
  10. Chystáte se na zimu do exotiky? Na pojištění nešetřete!
  11. Jak nastavit cestovní pojištění, aby krylo i zásah horské služby?
  12. Jaká připojištění se vyplatí sjednat k cestovnímu pojištění na hory?
  13. V zimě na lyže jen s pojištěním. Dávejte ale pozor na výluky!
  14. Vyrážíte na Velikonoce do tepla? Víme, kolik vás to letos bude stát
  15. Cestovní pojištění vás ochrání v různých situacích
  16. Komu se vyplatí celoroční cestovní pojištění?
  17. Jak prodloužit cestovní pojištění během dovolené?
  18. Odjíždíte na dovolenou? Pozor na nenechavce a zloděje!
  19. Kolik zaplatíte za „cestovko“ do Rakouska v roce 2024?
  20. Ztráta nebo odcizení dokladů v zahraničí: Jak postupovat?
  21. Očima expertů: Na co dát bacha při sjednávání cestovního pojištění?
  22. Na co si dát pozor při sjednávání cestovního pojištění?
  23. Víte, jak řešit nepojízdné auto v zahraničí?
  24. Co dělat, když si dovolenou (ne)dobrovolně prodloužíte? - právě čtete
  25. Jak by měla vypadat správná asistence vozidla na cesty?
  26. Sjednáváme cestovní pojištění online: Co nás překvapilo?

Nedobrovolné prodloužení dovolené

Důvodů, proč jste se zpátky do Česka nevrátili v dohodnutém termínu, může být vícero. Nejčastějším případem je samozřejmě zpoždění, nebo dokonce úplné zrušení vašeho letu. V takové situaci můžete požadovat po letecké společnosti nemalé odškodnění, které se ovšem řídí přísnými pravidly.

Nárok na kompenzaci za zrušený či zpožděný let máte podle evropského nařízení pouze u letů z letišť na území Evropské unie, případně letů z letiště mimo Unii s návratem na letiště v ní, které jsou však realizovány evropským přepravcem.

Jak je to v praxi? Pokud například letíte do Egypta s tuzemskou leteckou společností, nárok na odškodnění máte. Pokud let zpátky do Česka organizuje tuniská letecká společnost, nelze nároky uplatnit a bude třeba postupovat podle podmínek konkrétního dopravce.

V závislosti na konkrétní době zpoždění máte nárok na odškodnění ve výši 250 až 600 eur na osobu v závislosti na délce letu. Pokud ovšem ke zpoždění, či zrušení letu došlo z důvodu vyšší moci (např. přírodní katastrofy, počasí, stávky apod.), nárok na odškodnění vám nevzniká.

Pokud si nevíte v konkrétní situaci rady, vždy kontaktujte operátora asistenční linky pojišťovny, u níž jste si sjednali cestovní pojištění. Ten vám pomůže nejen radou, ale i konkrétními postupy, které je potřeba na letišti aplikovat. Nárokovat si po určité době zpoždění můžete nejen občerstvení, ale třeba také náhradní ubytování, případně nové letenky na jiný spoj, či finanční odškodnění.

Náš tip: Například ČSOB Pojišťovna má v rámci asistence prostřednictvím telefonu speciální číselnou volbu pro problémy s leteckou přepravou. Snadno se tak spojíte s operátorem, který vám v dané situaci poskytne radu, případně pomoc.

Nezapomeňte si prodloužit cestovní pojištění!

Ať už se váš návrat prodlouží o den, či dva, v závažnějších případech (nemoc, úraz apod.) třeba o týden, či měsíc, je vždy potřeba neopomenout prodloužení cestovního pojištění.

Zmíněná ČSOB Pojišťovna vám v případě nedobrovolného prodloužení dovolené ze závažných důvodů pojistku prodlouží bezplatně na celou dobu, která bude nezbytně nutná k vašemu návratu do ČR (maximálně však po dobu dalších 30 dní). Pojištění bude prodlouženo ve stejném rozsahu, v jakém bylo před cestou sjednáno.

Pokud si ovšem dovolenou prodloužíte dobrovolně, je potřeba kontaktovat operátora asistenční linky, kterého spravíte o aktuální situaci a domluvíte se na prodloužení cestovního pojištění ze zahraničí, které musí datumově navazovat na původně sjednanou pojistku.

Vyvracíme mýty: Kvalitní cestovní pojištění nemusí být drahé. V případě potřeby vás ale podrží a uchrání vysokých výdajů. Sjednejte si „cestovko“ online od 16 korun za den s e-bookem zdarma z pohodlí vašeho domova.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Kalkulačka cestovního pojištění

Zdroj info: ČSOB Pojišťovna, pojistné podmínky.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články