🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
KALKULAČKA NÁKLADŮ 🚗

Přišli jste v zahraničí o doklady? S kvalitní asistenční službou budete mít o starost míň!

10. 7. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Cestovní pojištění na cesty

Přijít o doklady vlastní nedbalostí, či cizím zaviněním je vždy nepříjemné. Zvlášť, když tuhle komplikaci řešíte na zahraniční dovolené. Jak postupovat, pokud v zahraničí o doklady přijdete? Máme pro vás jednoduchý návod i několik praktických tipů.

Ztráta nebo odcizení dokladů v zahraničí: Jak postupovat?

Články na téma cestovní pojištění do zahraničí:

  1. Proč si sjednat cestovní pojištění i v České republice?
  2. Cestovní pojištění po Evropě vs. pojištění přes kartičku pojištěnce
  3. Pojištění na cestu do zahraničí
  4. Poradíme, podle čeho vybrat pojištění na cestu do zahraničí
  5. Víte, kolik letos zaplatíte za cestovní pojištění do Německa?
  6. Cestovní pojištění do Rakouska může být levnější, když víte, jak na to
  7. Kolik stojí pojištění vozu na dovolenou a co všechno pojistka kryje?
  8. Na co si dát pozor při sjednávání cestovního pojištění do zahraničí?
  9. Jaké zimní sporty patří mezi rekreační a které jsou nepojistitelné?
  10. Chystáte se na zimu do exotiky? Na pojištění nešetřete!
  11. Jak nastavit cestovní pojištění, aby krylo i zásah horské služby?
  12. Jaká připojištění se vyplatí sjednat k cestovnímu pojištění na hory?
  13. V zimě na lyže jen s pojištěním. Dávejte ale pozor na výluky!
  14. Vyrážíte na Velikonoce do tepla? Víme, kolik vás to letos bude stát
  15. Cestovní pojištění vás ochrání v různých situacích
  16. Komu se vyplatí celoroční cestovní pojištění?
  17. Jak prodloužit cestovní pojištění během dovolené?
  18. Odjíždíte na dovolenou? Pozor na nenechavce a zloděje!
  19. Kolik zaplatíte za „cestovko“ do Rakouska v roce 2024?
  20. Ztráta nebo odcizení dokladů v zahraničí: Jak postupovat? - právě čtete
  21. Očima expertů: Na co dát bacha při sjednávání cestovního pojištění?
  22. Na co si dát pozor při sjednávání cestovního pojištění?
  23. Víte, jak řešit nepojízdné auto v zahraničí?
  24. Co dělat, když si dovolenou (ne)dobrovolně prodloužíte?
  25. Jak by měla vypadat správná asistence vozidla na cesty?
  26. Sjednáváme cestovní pojištění online: Co nás překvapilo? - již brzy

Co dělat při ztrátě dokladů v zahraničí?

Co nejdříve kontaktujte místní policii a problém zde oznamte. Nahlášení ztráty dokladů můžete realizovat na kterékoliv policejní stanici v okolí. Po oznámení si vyžádejte zápis, respektive potvrzení, které budete dále potřebovat na zastupitelském úřadu České republiky. Jednejte bez zbytečného odkladu, zabráníte tak případnému zneužití ztracených, či odcizených dokladů.

Chcete mít náklady na cestu do Chorvatska pod kontrolou? Využijte naši online kalkulačku

V dalším kroku navštivte český zastupitelný úřad (to, kde ho v konkrétní destinaci hledat, najdete na stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR). Zde požádejte o vystavení nových dokladů (typicky občanského průkazu, cestovního pasu nebo řidičského průkazu). Vyplňte formulář, který tady rovnou obdržíte a doneste si dvě fotografie o rozměru 35 na 45 milimetrů (s přesnými požadavky na jejich kvalitu vám poradí pracovníci zastupitelského úřadu).

Dále bude potřeba ověřit vaši totožnost. To můžete učinit pomocí kopie pasu nebo občanského průkazu, kterou se vyplatí pořídit před samotnou cestou. Vaši totožnost ovšem může potvrdit i jiný občan z Česka. Po ztotožnění následuje úhrada správního poplatku, který činí 400 Kč.

Náhradní dokumenty byste měli v rámci EU obdržet obratem. Situace může být o něco komplikovanější, pokud se nacházíte v zemi, kde nemá Česko zastupitelský úřad. V tomto případě trvá vydání náhradních dokladů cca 2 až 3 pracovní dny.

Chystáte se do Itálie na dovolenou? Nechte si kalkulačkou spočítat náklady na cestu

Měli byste vědět: Náhradní doklady mají jen omezenou platnost. Po návratu do ČR si proto neprodleně požádejte o nové.

Asistenční služba pomůže s tlumočením i úhradou nákladů

Jak postupovat při ztrátě dokladů v zahraničí už víte. Jistě nám taky dáte za pravdu, že ztráta dokladů v zahraničí, či jejich odcizení přestavuje zbytečný stres navíc. S jeho minimalizací může pomoci správně nastavené cestovní pojištění s kvalitními asistenčními službami.

Nechcete ztrácet čas výpočtem nákladů na cestu do Polska? Použijte naši kalkulačku

Příprava na 100 %: Pokud chcete mít před cestou do zahraničí pokryty opravdu všechny eventuality, nezapomeňte klasické cestovní pojištění doplnit o rozšířené asistenční služby. A pokud chcete minimalizovat též rizika, která souvisí s vykradením domácnosti během vaší dovolené, rozšiřte cestovní pojištění o krátkodobé pojištění domácnosti již od 90 Kč.

Kalkulačka cestovního pojištění

Operátor na lince konkrétní pojišťovny vám pomůže nejen radou, ale také může zajistit tlumočníka (v případě jazykové bariéry), či vyhledá nejbližší zastupitelský úřad v dané oblasti.

U rozšířených asistenčních služeb může být proplaceno i dopravné na konkrétní policejní stanici, či zastupitelský úřad. Pojišťovna může zajistit též doručení náhradních dokladů až do místa vašeho ubytování, případně za vás kontaktuje ambasádu.

Mohlo by se vám během cest hodit: Ať už máte v plánu vyrazit na pracovní cestu, krátkodobý výlet nebo zaslouženou dovolenou, nezapomeňte si do zahraničí sjednat také kvalitní cestovní pojištění. U opakovaných cest pak zvažte možnost roční cestovní karty. Pojistku vyřídíte online z pohodlí domova a s 20% slevou díky praktické kalkulačce.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Kalkulačka cestovního pojištění

Zdroj info: ČSOB Pojišťovna, Ministerstvo zahraničních věcí.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články