🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
HROMADNÝ NÁKUP 🛞

GPS lokátor zdarma: Jaké jsou možnosti?

17. 9. 2024 3 min. čtení diskuze (2) Tipy a rady Rádce motoristy GPS sledování vozidel Jak vybrat GPS lokátor

Mezi GPS lokátory lze najít i takové, které fungují zdarma. Zaplatíte pořizovací cenu a tím to končí. My vám dnes pár takových představíme. 

GPS lokátor bez poplatku: Rex vs. AirTag

Nejlevnějším se vyhněte

Možností je v tomto segmentu spousta. Jednu z těch skutečně levných jsme otestovali a nebyli jsme nadšení, troufáme si konstatovat, že se nám do rukou dostalo nefunkční zařízení. Inu, Aliexpress ukrývá různá zákoutí levné elektroniky, jejíž produkce je v podstatě produkce elektroodpadu. Řešení, která vyjdou na desetikoruny a nižší stokoruny zkrátka už nechceme ani vidět.

AirTag

Pak máme vyšší level, tedy zařízení spoléhající na síť chytrých zařízení v okolí. Za cenu několika stokorun můžete pořídit malý lokátor velikosti mince (na obrázku je v praktickém přívešku), který vám pomůže najít třeba peněženku, kabelku nebo i auto. Funguje to tak, že lokátor si bere polohu z blízkých zařízení, nejčastěji smartphonů, přes ty také odešle na server svoji pozici. Na to, jak je to složité, je to docela přesné. Nevýhodou je závislost právě na okolních zařízeních.

AirTagem máme v redakci letité zkušenosti a ano, je to super věc, pokud se vám v Praze nebo Brně „ztratí“ motorové vozidlo, ve kterém je lokátor ukrytý.

Zásadní nevýhodou AirTagu je totiž fakt, že je určen spíše pro roztržitější jedince, kteří neustále někde ztrácejí třeba klíče nebo batoh. V rámci pokoje iPhone umí lokalizovat malý čip s přesností na decimetry, eventuálně lze AirTag „prozvonit“ a jít po zvuku.

Problém nastane v případě, že se lokátor dostane mimo město. Frekvence s jakou hlásí polohu tím klesne úměrně tomu, kolik je v okolí iPhonů, a pokud bude v autě, které někdo odstaví na samotě u lesa, je nedohledatelný. Tedy za předpokladu, že zloděj nebude mít právě iPhone…

Druhým problémem je bohulibá tendence Applu chránit soukromí prakticky všech, bez ohledu na to, jaké značce dávají přednost. Smartphony, v jejichž blízkosti se AirTag ocitne na delší dobu, jej detekují jako potenciální hrozbu a upozorní na něj notifikací. Je možné i nechat AirTag přehrát zvuk, podle kterého jej sledovaný dohledá. Pokud ohlásíte ztrátu auta s lokátorem policii, s velkou pravděpodobností jeho „nový majitel“ čip najde, zničí a auto přemístí, než policie zasáhne.

REXlink Battery Mini

Možností z opačné strany cenového spektra je profi zařízení. O něco větší než AirTag, ale naprosto nezávislé na nějaké síti telefonů nebo zařízení stejné značky. REXlink Battery Mini má svůj vlastní GPS čip a také je po většinu času dokonale pasivní, takže jej prakticky nelze dohledat.

Funguje to tak, že lokátor se v určených časových intervalech zapíná, ohlásí přes GSM síť svoji polohu serveru (tedy i majiteli) a pak se zase vypne. Lze nastavit interval hlášení GPS polohy a v případě potřeby je možné nechat sledovat polohu bez ustání. Použití je asi jasné. Lze s ním sledovat prakticky cokoliv, hodí se i do auta.

Není třeba zařízení nijak nabíjet. Má svoji vlastní baterii, která vydrží zhruba dva až tři roky při hlášení GPS polohy jednou za 24 hodin. Pozici lze sledovat i jenom přes GSM síť, tedy spíše hrubým odhadem s přesností v řádu stovek metrů. To výdrž zvedne na asi 5,5 roku.

Malý GPS lokátor vyjde na necelé čtyři tisíce korun, přičemž uživatel má neustále možnost se podívat přes web nebo mobilní aplikaci, kde byla hlášena poslední pozice. Pokud zvážíme, že výdrž je přes pět let, je to řešení za necelou tisícovku ročně. Baterie není uživatelsky vyměnitelná, REX to nabízí jako placenou službu. Po výměně je samozřejmě možné znovu lokátor provozovat po dobu pěti let.

Co pořídit?

V mnoha směrech je REXlink Battery Mini proti AirTagu nepřekonatelná ochrana a i určitá jistota. Víceméně jsme se v redakci shodli na jedné věci – ideální je, obě technologie zkombinovat. Lokátor od Applu poslouží na ohlídání, že je třeba auto v pořádku zaparkované a jakmile dojde k problémům, dá se vůz vystopovat pomocí GPS lokátoru od REX. Akorát bychom obě zařízení umístili na jiná místa v rámci auta.

Zdroj info: REX Services.
Zdroj médií: Jakub Mokříš.
Karel Hošek, 18. 9. 2024 17:17
K69: Máte pravdu. Jediný obchod na Ali co považuju za podvod byla SD karta 2TB asi za 100kč. Samozřejmě jsem věděl, že to není možné, ale produkt měl skvělé hodnocení, tak jsem si řekl že to zkusím. Byla to obyč 8GB karta, která se tvářila jako 2TB. K mému překvapení mi Aliexpress po nahlášení okamžitě vrátil peníze i s omluvou.
To je opravdu jediné co mě napadá, jinak 90% výrobků odpovídá popisu.
K69, 17. 9. 2024 21:27
..."Inu, Aliexpress ukrývá různá zákoutí levné elektroniky, jejíž produkce je v podstatě produkce elektroodpadu. Řešení, která vyjdou na desetikoruny a nižší stokoruny zkrátka už nechceme ani vidět ..." ??? Vážně? Z Ali mi chodí skoro každý den nějaký balíček a těch reklamací (mimochodem ve 100% úspěšných) zase tak dramaticky mnoho není. Ano pokud mám pocit, že 2TB SD karta stojí 59,- tak asi nebudu s výsledkem spokojený, ale na to stačí zdravý rozum a sledovat hodnocení a recenze.

Podobné články