🇦🇹 Diesel 1,61 € Natural 95 1,61 € 🇨🇿 Diesel 37,05 Kč Natural 95 38,96 Kč 🇩🇪 Diesel 1,69 € Natural 95 1,85 € 🇫🇷 Diesel 1,76 € Natural 95 1,86 € 🇭🇷 Diesel 1,45 € Natural 95 1,54 € 🇭🇺 Diesel 611,60 HUF Natural 95 599,50 HUF 🇮🇹 Diesel 1,74 € Natural 95 1,86 € 🇵🇱 Diesel 6,51 PLN Natural 95 6,53 PLN 🇸🇮 Diesel 1,51 € Natural 95 1,48 € 🇸🇰 Diesel 1,53 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,61 € Natural 95 1,61 € 🇨🇿 Diesel 37,05 Kč Natural 95 38,96 Kč 🇩🇪 Diesel 1,69 € Natural 95 1,85 € 🇫🇷 Diesel 1,76 € Natural 95 1,86 € 🇭🇷 Diesel 1,45 € Natural 95 1,54 € 🇭🇺 Diesel 611,60 HUF Natural 95 599,50 HUF 🇮🇹 Diesel 1,74 € Natural 95 1,86 € 🇵🇱 Diesel 6,51 PLN Natural 95 6,53 PLN 🇸🇮 Diesel 1,51 € Natural 95 1,48 € 🇸🇰 Diesel 1,53 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
KALKULAČKA NÁKLADŮ 🚗

Jak vybrat cestovní pojištění? Záleží, kam jedete, s kým a proč

25. 6. 2024 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Základní info k cestovnímu pojištění

Na dovolenou se každoročně chystá zhruba 80 % Čechů. Většina z nich volí pro dny odpočinku zahraniční destinaci. Pokud je to i váš případ, odpovězte si na několik důležitých otázek. Na základě toho pak můžete vybrat cestovní pojištění, které vás podrží v každé situaci.

Otázky, které je důležité zodpovědět před výběrem cestovního pojištění

Otázka č. 1: Do jaké destinace mířím?

Cestovní pojištění se vám může hodit, i když cestujete v rámci Česka, kde může suplovat krátkodobé úrazové pojištění. Není ovšem nezbytností, jako v případě zahraničních cest. V první řadě je proto důležité odpovědět si, do jaké destinace cestujete. Pokud jde o cesty v rámci Evropy, limity pro léčebné výlohy by u cestovního pojištění měly činit alespoň 5 000 000 Kč. U vzdálenějších destinací pak volte ještě vyšší limity.

Chcete mít náklady na cestu do Chorvatska pod kontrolou? Využijte naši online kalkulačku

Otázka č. 2: S kým na dovolenou jedu?

Je rozdíl mezi tím, jaké cestovní pojištění potřebuje jedinec a tím, které by si měla sjednat rodina. Pokud cestujete sami, případně s partnerem, nad výběrem příliš nemusíte dumat. Výslednou pojistku přizpůsobte aktivitám, kterým se hodláte na dovolené věnovat, případně věcem, které s sebou vezete (např. kola, lyže, golfové vybavení apod.).

V případě rodinných cest je už ale potřeba myslet na to, že se může stát cokoliv. Pokud kupujete dovolenou s předstihem, pojistěte si zavčasu storno. Často se totiž stává, že dítko onemocní a rodina musí naplánovanou dovolenou pár dnů před odletem zrušit. Hodit se vám může i pojištění odpovědnosti, které vaši peněženku ochrání třeba v případech, kdy dítko rozbije drahou hotelovou vázu nebo nedopatřením znečistí drahý oblek hosta v hotelové restauraci.

Náš tip: Naprostá většina pojišťoven nabízí u rodinného pojištění slevy až do výše 50 %. Většinou lze tuto slevu uplatnit online.

Chystáte se do Itálie na dovolenou? Nechte si kalkulačkou spočítat náklady na cestu

Otázka č. 3: Vezu s sebou drahé vybavení?

Pokud cestujete do zahraničí například na hory, pravděpodobně s sebou povezete drahé lyže, snowboard a další vybavení. To samé platí také třeba pro cesty, na kterých se chcete oddávat golfu, cyklistice, či jiným nákladným sportovním aktivitám. Jak vybrat cestovní pojištění pro tyto případy?

Klasickou pojistku rozšiřte o (při)pojištění ztráty nebo poškození zavazadel. Pojistka vás může ochránit nejen před zničením nebo odcizením (například ze zamčeného hotelového pokoje nebo lyžárny), ale také před případnou ztrátou zavazadel leteckou společností.

Otázka č. 4: Jakým aktivitám se hodlám věnovat?

Výběr konkrétního cestovního pojištění přizpůsobte také aktivitám, kterým se hodláte na dovolené věnovat. Většina klasických pojistek kryje pouze rekreační sporty (turistika, cyklistika, plavání apod.). Pokud se ale hodláte věnovat například šnorchlování s přístrojem, surfingu nebo sjíždění divoké řeky, už bude potřeba základní pojistku rozšířit o rizikové sporty.

Nechcete ztrácet čas výpočtem nákladů na cestu do Polska? Použijte naši kalkulačku

Otázka č. 5: Jak dlouho v zahraničí budu?

Cestovní pojištění si dnes už můžete sjednat online pár hodin před odletem. Dávejte ale vždy pozor na to, za jak dlouho začne pojistka platit. Zatímco u některých pojišťoven je pojistka platná ihned po zaplacení pojistného, u jiných pojišťoven může začít platit až následující den.

Náš tip: Pokud v zahraničí setrváváte více než 3 týdny v roce (platí pro opakované cesty, nikoliv jeden turnus), vyplatí se spíše než jednorázové cestovní pojištění, celoroční pojistka.

Jaké cestovní pojištění vybrat?

Jakmile si odpovíte na výše uvedené otázky, můžete přistoupit k výběru samotné pojistky. Jaké je nejlepší cestovní pojištění vám neřekneme, protože každému cestovateli „sedne“ jiný produkt. Při výběru se nicméně zaměřte na výši limitů, krytá rizika, ale také na výluky, na základě kterých může pojišťovna pojistné plnění krátit nebo ho dokonce odmítnout. Pokud potřebujete pojistky porovnat napříč trhem, využijte nezávislé online srovnávače a kalkulačky.

Tip pro řidiče: Ještě než vyrazíte na dovolenou, sjednejte si cestovní pojištění. To můžete doplnit o rozšířené asistenční služby, případně krátkodobé pojištění domácnosti. S výběrem vhodného produktu vám poradí online kalkulačka cestovního pojištění.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Sjednat cestovní pojištění

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články