🇦🇹 Diesel 1,61 € Natural 95 1,61 € 🇨🇿 Diesel 37,05 Kč Natural 95 38,96 Kč 🇩🇪 Diesel 1,69 € Natural 95 1,85 € 🇫🇷 Diesel 1,76 € Natural 95 1,86 € 🇭🇷 Diesel 1,45 € Natural 95 1,54 € 🇭🇺 Diesel 611,60 HUF Natural 95 599,50 HUF 🇮🇹 Diesel 1,74 € Natural 95 1,86 € 🇵🇱 Diesel 6,51 PLN Natural 95 6,53 PLN 🇸🇮 Diesel 1,51 € Natural 95 1,48 € 🇸🇰 Diesel 1,53 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,61 € Natural 95 1,61 € 🇨🇿 Diesel 37,05 Kč Natural 95 38,96 Kč 🇩🇪 Diesel 1,69 € Natural 95 1,85 € 🇫🇷 Diesel 1,76 € Natural 95 1,86 € 🇭🇷 Diesel 1,45 € Natural 95 1,54 € 🇭🇺 Diesel 611,60 HUF Natural 95 599,50 HUF 🇮🇹 Diesel 1,74 € Natural 95 1,86 € 🇵🇱 Diesel 6,51 PLN Natural 95 6,53 PLN 🇸🇮 Diesel 1,51 € Natural 95 1,48 € 🇸🇰 Diesel 1,53 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
KALKULAČKA NÁKLADŮ 🚗

Jak funguje pojištění storno poplatků a kdy má smysl si ho sjednávat?

30. 6. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Základní info k cestovnímu pojištění

Zlomená ruka nebo noha dva dny před odletem, nemoc nebo jiná nečekaná zdravotní komplikace a pečlivě naplánovaná dovolená může skončit ještě dřív, než začala. Co dělat, pokud na zaplacenou cestu nemůžete vyrazit a existuje vůbec nějaký způsob, jak získat zaplacené prostředky zpátky?

Pojištění storno poplatků: Jak to funguje a kdy se vám vyplatí?

Nepříjemnostem můžete předcházet

Je úplně jedno, jestli jste si letos naplánovali dovolenou s pomocí cestovní kanceláře, nebo koupili letenky a zaplatili ubytování zvlášť. Pokud do vašich plánů zasáhne nemoc, či jiná závažná komplikace, na cestu se nebudete moci vydat. Zaplacené letenky, ubytování nebo transfery propadnou a své peníze už neuvidíte.

To ovšem za předpokladu, že jste nemysleli na zadní vrátka a nesjednali si pojištění storno poplatků. Pojištění stornovacích poplatků je možno sjednat ke klasickému cestovnímu pojištění, případně bývá toto pojištění součástí celoročního cestovního pojištění (známé také jako Roční cestovní karta), případně některých produktů k bankovní kartě.

Měli byste vědět: Naprostá většina pojišťoven umožňuje sjednat pojištění stornopoplatků do tří pracovních dní od uzavření smlouvy o zájezdu, případně zakoupení letenek, transferů, ubytování apod. Tato podmínka se samozřejmě netýká celoročního cestovního pojištění, které jste si sjednali před koupí zájezdu, případně některých produktů sjednávaných k platební kartě.

V jakých situacích vás pojištění stornovacích poplatků nejčastěji podrží?

  • V případě akutní nemoci nebo úrazu pojištěného, či rodinného příslušníka
  • Při úmrtí pojištěného, jeho rodinného příslušníka nebo spolucestujícího
  • V případě komplikací v důsledku těhotenství během prvních 26 týdnů

Co pojištění storno poplatků kryje?

Jak už název tohoto produktu napovídá, jedná se o ochranu před vysokými storno poplatky, které si provozovatelé ubytování, letecké společnosti nebo cestovní kanceláře účtují. Dále vás toto pojištění chrání i před dalšími náklady, které musíte vynaložit třeba v souvislosti s dřívějším návratem domů (například kvůli úrazu nebo nemoci).

Výše storno poplatků se řídí lhůtou, ve které cestu zrušíte. Například tři měsíce před plánovanou dovolenou nemusíte platit storno poplatky vůbec a ubytování nebo vybraný zájezd, či letenku jednoduše přebookujete. 14 dní nebo týden před cestou už ale storno poplatky rapidně narůstají a mohou činit i 100 % ze zaplacené částky! Proto je dobré na tuhle možnost myslet a pojištění si s dostatečným předstihem sjednat.

Praktický tip: Aby vás na cestách nic nepřekvapilo, sjednejte si kvalitní cestovní pojištění s dostatečnými limity. Pojistku můžete rozšířit o nejrůznější připojištění, které zajistí klidnou a pohodovou dovolenou všem zúčastněným. „Cestovko“ nyní sjednáte online s 20% slevou a e-bookem zdarma.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Kalkulačka cestovního pojištění

Kdo by měl o pojištění storno poplatků vážně uvažovat?

  1. Cestovatelé, kteří kupují dovolenou dlouho dopředu
  2. Rodiny, které vyrážejí na dovolenou s menšími dětmi
  3. Osoby, které jsou náchylnější k onemocnění
  4. Cestovatelé, kteří cestují v období zvýšeného rizika onemocnění (např. v chřipkové sezóně)
Měli byste vědět: Cestovní pojištění, které zahrnuje i storno poplatky, je většinou spojeno se spoluúčastí, která činí 10 % z limitu pojistného plnění (např. ze zaplaceného zájezdu, letenky, ubytování apod.).

Existují situace, kdy vám ani pojištění storno poplatků nepomůže

Stejně jako u kteréhokoliv jiného pojištění, také u pojištění stornopoplatků existují určité výluky, na základě kterých nemusí pojišťovna plnit. V tomto případě jde třeba o situace, kdy onemocnění (i to chronické) existovalo v okamžiku sjednání pojištění nebo v okamžiku uzavření smlouvy o zájezdu (popř. jiné služby).

To samé platí také pro úraz, případně situaci, kdy cestující zmešká letadlo, případně ho přepravce nepustí na palubu z důvodu neplatných/propadlých cestovních dokumentů. Pojištění se také nevztahuje na případy, kdy dojde k úpadku cestovní kanceláře (pro tyto situace si cestovky sjednávají povinně vlastní pojištění), případně dojde ke zrušení letu ze strany letecké společnosti.

Náš tip: Vyrážíte na dovolenou nebo na služební cesty do zahraničí několikrát za rok? Pak zvažte pořízení roční cestovní karty. Již od 1 050 Kč díky ní získáte kombinaci cestovního a úrazového pojištění, pojištění odpovědnosti za újmu, zavazadel, storno poplatků a další výhody.

Kalkulačka roční cestovní karty

Zdroj info: ČSOB Pojišťovna, pojistné podmínky.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články