🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
KALKULAČKA NÁKLADŮ 🚗

Porucha auta na dovolené – co teď?

15. 7. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat cestovní pojištění Základní info k cestovnímu pojištění

Je to jedna z nočních můr každého dovolenkáře, který se vydá do zahraničí autem. Porucha, která vyžaduje odtah.

Porucha auta na dovolené – co dělat?

Články na téma cestovní pojištění:

  1. Výluky v cestovním pojištění
  2. Výpověď cestovního pojištění: Rady, jak na to
  3. Kdy sjednat cestovní pojištění
  4. Cestovní pojištění do zahraničí
  5. Která připojištění se vyplatí sjednat k pojištění do zahraničí?
  6. Jak vlastně funguje repatriace ze zahraničí a kolik v průměru stojí?
  7. Proč nespoléhat pouze na cestovní pojištění k platební kartě?
  8. Krátila vám pojišťovna plnění? Víme, jak se proti rozhodnutí odvolat
  9. Kvalitní „cestovko“ zajistí i českého lékaře. Ne každá pojišťovna ho ale nabízí
  10. Jak se pohybují ceny ošetření nebo hospitalizace v zahraničí?
  11. Do ciziny na otočku? Bez cestovního pojištění nevyrážejte!
  12. Na jaké situace je cestovní pojištění k platební kartě krátké?
  13. Jak odhalit to nejlepší cestovní pojištění?
  14. Chystáte se do zahraničí? Nezapomeňte na cestovní pojištění!
  15. Chystáte se na Euro do Německa? Nepodceňte jednu věc!
  16. Rizika a přednosti cestovního pojištění k platební kartě
  17. Cestovní pojištění a limity léčebných výloh: Jak vysoké by měly být?
  18. Jak sjednat cestovní pojištění online pár minut před odletem?
  19. Aktivní dovolená? Nezapomeňte pojistit sebe i sportovní vybavení
  20. Jak fungují asistenční služby, když vyrážíte do zahraničí autem?
  21. Proč nevybírat to nejlevnější cestovní pojištění?
  22. Porucha auta na dovolené – co dělat? - právě čtete
  23. Kolik stojí ošetření v zahraničí a proč vás může zruinovat?
  24. Česky hovořící lékař na telefonu – jak funguje služba v zahraničí?
  25. Repatriace zraněného novomanžela stála pojišťovnu 250 000 Kč
  26. Když na dovolené zlobí zuby: Co všechno kryje cestovní pojištění?

Obvykle auto nepřestane jet jen tak z ničeho nic a předchází tomu minimálně nějaké varovné příznaky. Například zvýšená spotřeba, případně rozsvícená kontrolka nebo třeba zvýšená hlučnost motoru. Jakmile však dojdete do bodu, kdy vozidlo dál po vlastní ose nepojede, potřebujete pomoc.

Chcete mít náklady na cestu do Chorvatska pod kontrolou? Využijte naši online kalkulačku

Možností je několik

Co se bude dít dál, je do značné míry závislé na tom, jak moc jste přemýšleli dopředu. Každá pojišťovna umí nabídnout asistenční služby, a to často v docela vysokých limitech. Jenže ne každý je ochoten si za asistence připlatit. Obvykle se služba odtahu vztahuje na nejbližší autorizovaný servis, což nemusí být nutně nejhorší varianta. Naopak, často vychází lépe nechat auto opravit v cizině, než připlácet za drahý odtah (doplatíte pojišťovně rozdíl mezi odtahem do nejbližšího servisu a odtahem do ČR, což jsou ale většinou desítky tisíc korun).

Příprava na 100 %: Pokud chcete mít před cestou do zahraničí pokryty opravdu všechny eventuality, nezapomeňte klasické cestovní pojištění doplnit o rozšířené asistenční služby. A pokud chcete minimalizovat též rizika, která souvisí s vykradením domácnosti během vaší dovolené, rozšiřte cestovní pojištění o krátkodobé pojištění domácnosti již od 90 Kč.

Kalkulačka cestovního pojištění

Existuje i možnost zaplatit si asistenční služby zvlášť. Abychom nebyli obviněni z reklamy, nebudeme konkrétní pojišťovnu zmiňovat, ale za 2 490 korun ročně je v ceně mimo jiné i odtah třeba z Chorvatska do ČR, včetně transportu posádky. A ano, lze si toto pojištění zaplatit i jenom na dobu dovolené, a to doslova za pár stokorun. Platíme si tuto asistenci pro Česko a Slovensko, využili jsme to, funguje to, služba je to skvělá.

Chystáte se do Itálie na dovolenou? Nechte si kalkulačkou spočítat náklady na cestu

Pokud nemáte možnost odtahu v rámci pojištění, bude to holt poměrně drahé. Odtah zhruba 1 000 kilometrů ze zahraničí vychází na asi 40 tisíc korun bez DPH. Za tu cenu už se opravdu většinou vyplatí raději si prodloužit pobyt a nechat auto opravit v destinaci, kde jste na dovolené. U starších ojetin se nemusí celá anabáze ani vyplatit vůbec a je lepší nechat porouchanou ojetinu raději v místě dovolené sešrotovat.

Pomůže silniční asistence?

S nemalou částí závad může pomoci silniční asistence. Týká se to třeba opravy pneumatiky, vybité autobaterie a podobně. Asi vám nikdo u krajnice nebude měnit chladič, ale takové ty menší závady jsou řešitelné. Navíc borci, kteří tento druh asistence dělají, umějí dobře rozpoznat příčinu problému, protože týdně jich vyřeší desítky.

Nechcete ztrácet čas výpočtem nákladů na cestu do Polska? Použijte naši kalkulačku

Zvládnete to sami?

Trávit dovolenou opravou auta se nechce asi nikomu, na druhou stranu to může být ta nejekonomičtější varianta. Na vozidla koncernu VW seženete díly snad po celé Evropě do druhého dne. Nářadí a gola sadu koupíte v každém supermarketu, takže pokud si na to troufnete a jedná se o něco jednoduššího, klidně se do opravy svépomocí pusťte. Odtáhnout se můžete nechat na nejbližší parkoviště nebo nějaký volný plácek. Pokud vás závada nepotká na konci dovolené, ale v jejím průběhu, nemusí to ani posunout termín odjezdu.

Vyvracíme mýty: Kvalitní cestovní pojištění nemusí být drahé. V případě potřeby vás ale podrží a uchrání vysokých výdajů. Sjednejte si „cestovko“ online od 16 korun za den s e-bookem zdarma z pohodlí vašeho domova.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Kalkulačka cestovního pojištění

Zdroj info: motor1, carandriver, autoexpress, carmechanic, tremec-blog, Europ Assistance.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články