🇦🇹 Diesel 1,61 € Natural 95 1,61 € 🇨🇿 Diesel 37,05 Kč Natural 95 38,96 Kč 🇩🇪 Diesel 1,69 € Natural 95 1,85 € 🇫🇷 Diesel 1,76 € Natural 95 1,86 € 🇭🇷 Diesel 1,45 € Natural 95 1,54 € 🇭🇺 Diesel 611,60 HUF Natural 95 599,50 HUF 🇮🇹 Diesel 1,74 € Natural 95 1,86 € 🇵🇱 Diesel 6,51 PLN Natural 95 6,53 PLN 🇸🇮 Diesel 1,51 € Natural 95 1,48 € 🇸🇰 Diesel 1,53 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,61 € Natural 95 1,61 € 🇨🇿 Diesel 37,05 Kč Natural 95 38,96 Kč 🇩🇪 Diesel 1,69 € Natural 95 1,85 € 🇫🇷 Diesel 1,76 € Natural 95 1,86 € 🇭🇷 Diesel 1,45 € Natural 95 1,54 € 🇭🇺 Diesel 611,60 HUF Natural 95 599,50 HUF 🇮🇹 Diesel 1,74 € Natural 95 1,86 € 🇵🇱 Diesel 6,51 PLN Natural 95 6,53 PLN 🇸🇮 Diesel 1,51 € Natural 95 1,48 € 🇸🇰 Diesel 1,53 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
KALKULAČKA NÁKLADŮ 🚗

Trogir: To nejlepší, co vám může nabídnout v roce 2024

30. 5. 2024 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Konkrétní destinace

Starobylé chorvatské městečko Trogir, které je doslova prošpikované kulturními a historickými památkami, v roce 2023 obsadilo první příčku známého cestovatelského portálu v kategorii „Nejlepší z nejlepších“. Za čím tady má smysl vyrážet na den, či víkend?

Trogir: Průvodce pro rok 2024 – co tady vidět a zažít?

Trogir v Chorvatsku aneb Seznamte se, prosím

Chorvatskému Trogiru se ne nadarmo přezdívá „Malé Benátky“. Město totiž najdeme na malém ostrůvku, který je s chorvatskou pevninou a sousedním ostrovem Čiovo spojený dvěma mosty.

V Trogiru, který najdeme asi 27 kilometrů západně od Splitu, žije více než 13 000 obyvatel. V roce 1997 bylo starobylé centrum města zapsáno na seznam světových kulturních památek UNESCO.

Mapa Trogiru vypadá následovně:

Mapa Trogiru

Zdroj: trogironline.com

Chcete mít náklady na cestu do Chorvatska pod kontrolou? Využijte naši online kalkulačku

Jak se do Trogiru v Chorvatsku dostat?

Jednou z možností, jak se do starobylého městečka dostat, je cesta vlakem nebo autobusem, který končí v Ogulinu. Odtud vás do Trogiru dovezou navazující autobusy. Jízdenky začínají na zhruba tisícikoruně a cesta sem trvá cca dvanáct hodin. Další tři hodiny vám zabere cesta z Ogulinu do Trogiru.

Pokud do Trogiru míříte vlastním autem, pak musíte překonat více než 1 000 kilometrů, což vám zabere něco málo přes deset hodin. Z dálnice A1 sjedete na silnici číslo 24 Prgomet, ze které je to do Trogiru už jenom 18 km.

Do Trogiru se ale nejrychleji a poměrně snadno dostanete z letiště ve Splitu. I když se tohle letiště jmenuje po druhém největším chorvatském městě, ve skutečnosti má mnohem blíž do Trogiru (5,5 km), než do zmíněného Splitu (cca 23 km).

Jaké podnebí a počasí v Trogiru panuje?

Počasí v Trogiru se v zásadě neliší od zbytku chorvatského pobřeží. Typická jsou suchá a teplá léta (průměrné teploty se pohybují okolo 28-32 stupňů Celsia) a vlhké mírné zimy. Nejteplejším a nejsušším měsícem je červenec.

Ani v srpnu tady ale samozřejmě nešlápnete vedle. V hlavní sezóně může být průzkum staré části města poněkud vyčerpávající, naštěstí ale Trogir nabízí spoustu stinných a kamenných uliček, kde je přeci jen teplota o dost snesitelnější.

Ubytování v Trogiru: Jaké možnosti máte?

Na tomto místě je potřeba zmínit, že Trogir nepředstavuje typické přímořské letovisko, ale významné historické středisko, kde jsou možnosti ubytování poměrně omezené.

Na luxusní pětihvězdičkové hotely tady spíše nepomýšlejte. Pokud se chcete v Trogiru ubytovat, pátrejte po menších vilkách, či apartmánech u místních. Ubytování v historickém centru Trogiru vás vyjde zhruba na 1 000 Kč.

Strávit tady více než jednu noc ale zpravidla nedává smysl. Historické centrum není příliš velké, takže vám k jeho prozkoumání bohaté stačí půl dne, případně celý jeden den.

Jaké památky může Trogir nabídnout?

Jak už jsme zmínili výše, Trogir je památkami doslova prošpikovaný. Ne nadarmo se mu proto přezdívá „muzeum středověkého dědictví“. Mezi nejvýznamnější památky městečka Trogir patří nepochybně katedrála sv. Vavřince se 47 metrů vysokou zvonicí, která je dominantou celého města.

Zraky turistů jistě upoutá i některá z pevností (Kamerlengo, či pevnost sv. Marka). Vděčným objektem začínajících i zkušených fotografů je také palác Ćipiko, či zdejší benediktínský klášter s přilehlým kostelem svatého Mikuláše.

Chystáte se do Chorvatska na dovolenou? Nechte si kalkulačkou spočítat náklady na cestu

Mapu historického centra Trogiru vidíte zde:

Mapa historického centra Trogiru

Zdroj: commons.wikimedia.org

Během návštěvy starého centra Trogiru si nezapomeňte projít ani hlavní náměstí Jana Pavla II., kde stojí i trogirská katedrála. Historické městečko lemuje malebná promenáda s nespočtem restaurací, hospůdek a barů s okouzlujícími výhledy na moře, starobylou část Trogiru i vedlejší ostrůvek Čiovo.

Náš tip: Pokud vám během pobytu v Trogiru zbyde čas, vydejte se do městečka Marina, které je od Trogiru vzdálené zhruba 12 kilometrů. Marina je přístavem a oblíbeným letoviskem s řadou ukrytých zátok i malebných pláží, na kterých se vydovádí velcí i malí.

Kde se v Trogiru dobře najíst?

V samotném srdci starého Trogiru najdete zhruba dvacítku restaurací. Podle návštěvníků a cestovatelů z celého světa patří mezi ty nejlépe hodnocené podniky Konoba Trs, která nabízí luxusní středomořskou kuchyni i mořské plody, které je možno spárovat s výtečným vínem.

Za zmínku stojí i Konoba Fortin s bohatou nabídkou lahodných ryb, ale i pizzy nebo dalších specialit. Na čepu je pivo Karlovačko a ceny jsou i v hlavní sezóně poměrně příznivé.

Posledním podnikem, který rozhodně stojí za návštěvu, je restaurace Konoba Sebastos s příjemnou atmosférou, bohatou středomořskou kuchyní i příjemně řešenou zahrádkou se zastíněním.

Nechcete ztrácet čas výpočtem nákladů na cestu do Chorvatska? Použijte naši kalkulačku

Jaké pláže můžete v Trogiru navštívit?

Jak už jsme zmínili výše, Trogir je historickým centrem, nikoliv typickým plážovým letoviskem. Přesto zde najdete několik pláží, na kterých se můžete za horkého dne příjemně osvěžit.

Jednou z nich je hlavní městská pláž Trogir (Gradska plaža), kterou najdete asi 700 metrů od starého města směrem na východ. Součástí pláže je velké parkoviště, bar s občerstvením a menší park. Bohužel zde není dostatek stínu. Půjčit si ale za menší poplatek můžete slunečníky a lehátka.

Zhruba kilometr a půl od centra Trogiru najdete pláž Pantan (za novým mostem na ostrov Čiovo). Pláž je pokryta oblázky a pískem a na východní straně ji lemuje pás borovic. Najdete tady plážový bar i několik dalších stánků s občerstvením.

Pokud hledáte malebnější pláže, bude potřeba se za nimi vydat dál. A to třeba do letoviska Seget Donji, kde najdete několik plážových krásek u rezortu Medana, ve vesničce Seget Vranjica nebo na vedlejším ostrově Čiovo který je s Trogirem spojený mostem.

Tip pro řidiče: Ještě než vyrazíte na dovolenou k moři do Chorvatska, sjednejte si cestovní pojištění. To můžete doplnit o rozšířené asistenční služby, případně krátkodobé pojištění domácnosti. S výběrem vhodného produktu vám poradí online kalkulačka cestovního pojištění.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Sjednat cestovní pojištění do Chorvatska

Zdroj info: visittrogir.hr, trogir.hr, tripadvisor.com.
Zdroj médií: Depositphotos, trogironline.com, commons.wikimedia.org.

Podobné články