🇦🇹 Diesel 1,61 € Natural 95 1,61 € 🇨🇿 Diesel 37,05 Kč Natural 95 38,96 Kč 🇩🇪 Diesel 1,69 € Natural 95 1,85 € 🇫🇷 Diesel 1,76 € Natural 95 1,86 € 🇭🇷 Diesel 1,45 € Natural 95 1,54 € 🇭🇺 Diesel 611,60 HUF Natural 95 599,50 HUF 🇮🇹 Diesel 1,74 € Natural 95 1,86 € 🇵🇱 Diesel 6,51 PLN Natural 95 6,53 PLN 🇸🇮 Diesel 1,51 € Natural 95 1,48 € 🇸🇰 Diesel 1,53 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,61 € Natural 95 1,61 € 🇨🇿 Diesel 37,05 Kč Natural 95 38,96 Kč 🇩🇪 Diesel 1,69 € Natural 95 1,85 € 🇫🇷 Diesel 1,76 € Natural 95 1,86 € 🇭🇷 Diesel 1,45 € Natural 95 1,54 € 🇭🇺 Diesel 611,60 HUF Natural 95 599,50 HUF 🇮🇹 Diesel 1,74 € Natural 95 1,86 € 🇵🇱 Diesel 6,51 PLN Natural 95 6,53 PLN 🇸🇮 Diesel 1,51 € Natural 95 1,48 € 🇸🇰 Diesel 1,53 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
KALKULAČKA NÁKLADŮ 🚗

Plitvická jezera: Praktický průvodce nejznámějším chorvatským národním parkem

26. 5. 2024 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Konkrétní destinace

Plitvická jezera jsou nejstarším a zároveň pravděpodobně tím nejznámějším národním parkem Chorvatska. Pokud se sem letos chystáte, víme, jak je to se vstupným i otevírací dobou. Přečtěte si praktické informace, které se vám budou před návštěvou tohoto pohádkového místa zaručeně hodit.

Plitvická jezera: Průvodce nejstarším národním parkem v Chorvatsku

Něco málo o Plitvických jezerech

Plitvická jezera, chorvatsky Plitvička jezera, najdeme mezi městy Karlovac a Zadar v blízkosti hranice s Bosnou a Hercegovinou. Park, který byl původně nepřístupný veřejnosti, byl oficiálně založen 8. dubna 1949. Jeho název byl ovšem použit mnohem dřív, a to knězem Dominikem Vukasovičem v roce 1777.

Rozloha Plitvic činí 29 482 hektarů, přičemž asi 200 hektarů představuje hladina jezer. Součástí tohoto národního parku je 140 vodopádů, 20 jeskyň a nespočet zřídel. Ročně park navštíví okolo čtvrt milionů návštěvníků. Ti mají k dispozici šest vyhlídkových tras, které mohou absolvovat nejen pěšky, ale také prostřednictvím loďky nebo panoramatickým elektroautobusem.

Jak se k Plitvickým jezerům dostat?

Národní park Plitvická jezera je docela vzdálený destinacím, do kterých cestovatelé nejčastěji míří. Z Prahy je to zhruba 800 kilometrů. Nejbližším chorvatským městem je Záhřeb (140 km), Rijeka (168 km), případně Split (219 km).

Ideální proto je, se u parku zastavit při cestě do Chorvatska (opusťte dálnici A1 na sjezdu Karlovac, případně Ogulin) nebo zpáteční trase domů (výjezd Gornja Ploča). Samotná jezera leží na silnici číslo 1 mezi městy Grabovac a Korenica.

Chcete mít náklady na cestu do Chorvatska pod kontrolou? Využijte naši online kalkulačku

Plitvická jezera: vstup v roce 2024, otevírací doba a mapa

Otevírací doba parku se různí dle konkrétního ročního období. Na jaře (tj. poslední víkend v březnu až 31. 5.) je otevřeno od 8 do 19 hodin. V létě (od 1. 6. do 20. 8.) je otevřeno už od sedmi od rána do 20:00. Na podzim (tj. od 21. 8. až do posledního víkendu v říjnu) je otevřeno od sedmi do devatenácti hodin. V zimě (poslední víkend v říjnu až poslední víkend v březnu) se brány parku otevírají v osm ráno. Návštěvníci musí park opustit do 16:00.

Vstupy do národního parku Plitvická jezera jsou v současné době dva. První vstup najdete v dolní části Ulaz 1 - Rastovača, a druhý potom ve střední části parku Ulaz 2 – Hladovina. U každého vstupu je i placené parkoviště a několik možností občerstvení.

Mapa národní parku Plitvická jezera vypadá následovně:

Mapa národní parku Plitvická jezera

Zdroj: plitvice-lakes.info

Cena vstupů do národního parku Plitvická jezera se liší dle ročního období (sezóna/mimosezóna). Zatímco v období od 1. 4. do 31. 5. zaplatíte za vstup 23 eur (studenti 14 eur, děti od 7 do 18 let 6 eur), od 1. 6. do 30. 9. se platí téměř dvakrát tolik (40 eur). Zvýhodněné vstupné pro studenty činí 25 eur, za děti od 7 do 18 let se platí 15 eur. Ke vstupence dostanete i praktickou mapku se všemi zajímavostmi i bezplatnou možnost svést se panoramatickým „vláčkem“. Zaparkovat auto můžete na okolních parkovištích za 1 euro na hodinu.

Chystáte se do Chorvatska na dovolenou? Nechte si kalkulačkou spočítat náklady na cestu

Kdy k Plitvickým jezerům vyrazit a kde se ubytovat?

Park Plitvická jezera je otevřený celoročně. Počasí tady bývá ale často velmi nevyzpytatelné, proto je potřeba sledovat aktuální předpověď a tomu přizpůsobit plánovanou návštěvu. Zhruba od dubna už v místě panuje příjemné klima, nejvyšších teplot se tady ale tradičně dočkáte v červenci a srpnu.

Ideální doba pro vycestování k Plitvickým jezerům je tedy přibližně od dubna, do konce září. V měsících duben a květen pak můžete profitovat nejen z toho, že je v parku méně návštěvníků, ale také z nižšího vstupného. Mimo hlavní sezónu pak počítejte s tím, že tady bude uzavřená většina ubytovacích kapacit i stánků s občerstvením.

Co se týče ubytování v parku Plitvická jezera, to nabízí nejen samotný park (kempy, případně hotel Plitvice ***, cca 3 500 Kč za dvě osoby a noc), ale i řada majitelů soukromých nemovitostí v jeho bezprostředním i vzdálenějším okolí.

Pronajmout si můžete nejen pokoj, ale také menší vilku, případně celý apartmán, či dokonce chatu nebo rodinný dům. Ceny se pochopitelně liší dle sezóny, ale i vzdálenosti od samotných Plitvic. V létě obecně zaplatíte za dvoulůžkový pokoj okolo 2 200 Kč za noc, mimo sezónu může cena spadnout na 1 200 Kč.

Nechcete ztrácet čas výpočtem nákladů na cestu do Chorvatska? Použijte naši kalkulačku

Co zažít a vidět během návštěvy Plitvických jezer?

Plitvická jezera jsou doslova prošpikovaná cyklistickými a turistickými trasami. Oficiálně zde najdete šest různých prohlídkových tras, z nichž některé jsou kratší a zvládnete je projít za tři, maximálně čtyři hodiny, na jiné si vyčleňte celý den, protože mohou mít klidně i 18 kilometrů.

Pokud vás tlačí čas nebo chcete zažít návštěvu Plitvic „jinak“, nasedněte do elektroautobusu, který v parku staví na třech místech, případně se nechte svézt loďkou. K dispozici jsou samozřejmě i trasy pro kočárky nebo osoby na vozíčku. Do parku dokonce můžete se psím parťákem, pro kterého zde ovšem platí přísná pravidla.

Jezera se dělí na dvě části – Upper Lakes (horní jezera) a Lower Lakes (dolní jezera). V horní části můžete obdivovat dvanáct tyrkysových jezírek, v té spodní jsou „pouzečtyři. Jezera obklopují zalesněné kopce masivu Velika Kapela a Plješevica a během prohlídky narazíte na několik úchvatných vodopádů (některé mají téměř 80 kilometrů) i nespočet krasových jeskyní. Nejatraktivnějším vodopádem je Veliki slap, kde se natáčel slavný díl Vinnetoua – Poklad na stříbrném jezeře.

Měli byste vědět: Po parku se pohybujte pouze po značených trasách. Za války totiž byla oblast zaminovaná. A i když se na jejím odminování podíleli i čeští ženisté, opatrnosti není nikdy dost. Dalším důvodem je i to, že se v okolí Plitvic pohybuje zhruba 150 medvědů, několik rysů i vlků. Že byste se s nimi potkali na stezkách, je samozřejmě krajně nepravděpodobné. Mimo ně už ale riziko z pochopitelných důvodů stoupá.

Pokud by se vám zachtělo svlažit se v modravých vodách říčky Plitvice nebo tyrkysových jezírkách, raději si to rychle rozmyslete. Koupání i rybolov jsou tady zakázány a přísně pokutovány. Pokud byste se chtěli během prohlídky občerstvit, stánky s jídlem a pitím tady samozřejmě jsou, počítejte nicméně s poměrně vysokými cenami.

Mohlo by se vám hodit: Vyrážíte letos autem do Chorvatska? Nezapomeňte si s sebou přibalit občanský průkaz, autolékárničku a také cestovní pojištění. Pokud cestujete do zahraničí několikrát během roku, zvažte sjednání celoročního cestovního pojištění. Pro online sjednání s 20% slevou můžete využít online kalkulačku cestovního pojištění.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Sjednat cestovní pojištění online se slevou

Zdroj info: plitvice-lakes.tours, np-plitvicka-jezera.hr, plitvice-lakes.info.
Zdroj médií: Depositphotos, plitvice-lakes.info.

Podobné články