🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
HROMADNÝ NÁKUP 🛞

Hvar: To nejlepší, co vám může tenhle ostrov nabídnout v roce 2024

28. 5. 2024 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Konkrétní destinace

Přezdívá se mu ostrov slunce, levandule, vína a bohaté historie. Láká na malebné zátoky, dobré jídlo i úchvatné památky. Řeč je o ostrově Hvar. Co tady vidět a zažít během letošní dovolené?

Hvar: Průvodce pro rok 2024 – co na ostrově vidět a zažít?

Hvar aneb Seznamte se, prosím

Ostrov Hvar je díky své rozloze 299,6 km2 čtvrtým největším ostrovem Jadranu. Najdeme ho ve vnějším pásu Středodalmatských ostrovů. Mezi jeho „sousedy“ patří ostrovy Brač a Korčula a poloostrov Pelješac. V bezprostřední blízkosti Hvaru najdeme také Paklené ostrovy, na které se z Hvaru pořádají lodní výlety.

Vnější pás Středodalmatských ostrovů a chorvatské pobřeží vidíte na této mapě:

Vnější pás Středodalmatských ostrovů a chorvatské pobřeží

Zdroj: hvarinfo.com

Detailní mapa ostrova Hvar je potom k dispozici zde:

Detailní mapa ostrova Hvar

Zdroj: hvarinfo.com

Na Hvaru není letiště, doprava sem je tedy trochu komplikovanější. Pokud tady přijíždíte autem, autobusem nebo vlakem, musíte se zastavit ve Splitu nebo Drveniku, odkud můžete dále na ostrov Hvar pokračovat trajektem.

Chcete mít náklady na cestu do Chorvatska pod kontrolou? Využijte naši online kalkulačku

Trajekt ze Splitu na Hvar stojí okolo 25 eur (děti od 0 do 3 let neplatí). Dalších 5 eur zaplatíte za zavazadlo. Zaplatit za trajekt na Hvar musíte i v případě, že sem míříte autem. Ceny jsou v tomto případě pochopitelně vyšší. Trajekty na Hvar vyjíždějí ze Splitu a Drveniku několikrát denně. Plavební řád a aktuální ceník najdete na webu jadrolinija.hr.

Ostrov Hvar, který patří k nejoblíbenějším ostrovům Chorvatska, se může pochlubit největším počtem slunečních dnů v Evropě. Slunce zde svítí zhruba 2 718 hodin ročně.

Počasí na Hvaru je během sezóny poměrně stabilní. Průměrné teploty dosahují 25 stupňů Celsia a srážek je zde opravdu jen poskrovnu. Příznivé mikroklima zde vytvářejí i rozsáhlé borové lesy spolu s ochranným valem okolních hor. Díky tomu zde žije mnoho vzácných druhů fauny i flóry.

Ubytování je na Hvaru možné nejen v luxusních i skromnějších hotelích, ale také v apartmánech, vilkách a pokojích u místních. Hvar je ovšem proslulý také specifickým typem ubytování, kterým jsou robinzonády.

Robinzonády na Hvaru představují soukromé ubytovací kapacity mimo hlavní tepny pulzujících měst a letovisek. Tyto (původně) rybářské chaty či kamenné domky většinou nabízejí kompletní vybavení, ale také maximální soukromí a splynutí s okolní krajinou.

Co na Hvaru vidět a zažít?

Pokud se rozhodnete strávit dovolenou v Chorvatsku na ostrově Hvar, jistě vás bude zajímat, jaké památky a další zajímavosti tato jadranská perla nabízí. Z historických památek můžeme jmenovat hradby kolem města, které navazují na pevnost Španjol ze 16. století. Pevnost je přístupná, platí se tady ale vstupné.

Chystáte se do Chorvatska na dovolenou? Nechte si kalkulačkou spočítat náklady na cestu

Za zmínku jistě stojí i pevnost Fort Napoleon, kterou postavili Francouzi začátkem 19. století. Prohlédnout si můžete také opravnu válečných lodí (Arsenal) ze 17. století. Z náboženských staveb můžeme jmenovat katedrálu sv. Štěpána (Sveti Stjepan), která stojí přímo uprostřed hlavního náměstí. Ve staré části města najdete další tři kostely (Sveti Kuzma i Damjan, Sveti Duh a Sveti Marko).

Z Hvaru se pořádají výlety na Paklené ostrovy, které se mohou pochlubit nádhernou přírodou a skvělými podmínkami pro koupání a potápění. Pláže jsou tady skalnaté i oblázkové a řada z nich je oblíbená zejména u naturistů a nudistů (například pláž Jerolim).

Které restaurace na Hvaru navštívit?

Restaurací, barů a dalších podniků je na Hvaru nepočítaně. Pokud chcete vsadit na jistotu, vydejte se do některé z restaurací, které cestovatelé na známém cestovatelském portálu hodnotili těmi nejvyššími známkami.

První místo obsadil podnik Kebab Factory Hvar, který spíše než autentickou chorvatskou kuchyni nabízí pokrmy ve stylu fast foodu. Výhodou je ale nízká cena prodávaných pokrmů i rychlost jejich přípravy.

Za středomořskou kuchyní, rybami a mořskými plody vyrazte do podniků Mediterraneo Dine & Wine nebo Val Marina Restaurant. První zmiňovaná restaurace je dokonce oceněná michelinskou hvězdou. Návštěvníci si nejvíce pochvalují skvělé lanýžové těstoviny a steaky. Bez rezervace se tady ale nedostanete.

Nechcete ztrácet čas výpočtem nákladů na cestu do Chorvatska? Použijte naši kalkulačku

S plážemi to na Hvaru není příliš slavné

Hvar ovšem nejsou jenom památky, restaurace a robinsonády. Najdete tady také několik pláží, na kterých se můžete svlažit za horkého letního dne. Nutno podotknout, že možnosti koupání jsou tady docela omezené. Spousta turistů tak cestuje spíše na Paklené ostrovy, které nabízí mnohem malebnější pláže.

Pokud se nechcete z Hvaru příliš vzdalovat, svlažte se na místním koupališti (Gradsko kupalište), které bylo postaveno už v roce 1927 a nachází se západně od centra města.

V roce 2006 se původní koupaliště změnilo na luxusní podnik Bonj, který nabízí veškeré vybavení, čemuž ale odpovídají také ceny. Koupaliště navazuje na poměrně velkou oblázkovou pláž, která ovšem bývá v sezóně poměrně přeplněná.

Menší pláže najdete západním směrem od promenády k zátoce Podstine. Jižním směrem potom dojdete do zátoky s druhou větší oblázkovou pláží ve městě, které dominuje komplex františkánského kláštera. Pokud byste pokračovali ještě dál jižním směrem, dorazíte k dalším dvěma skalnatým plážím.

Ať vás ani nenapadne vyrážet do Chorvatska bez cestovního pojištění! Kvalitní pojistka ochrání vaši peněženku nečekaných výdajů a zároveň vás podrží v nepříjemných situacích. „Cestovko“ nyní můžete rozšířit o další připojištění (např. domácnosti nebo asistenci vozidla) a získat 20% slevu a e-book jako dárek.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Kalkulačka cestovního pojištění do Chorvatska

Zdroj info: visithvar.hr, hvarinfo.com, tripadvisor.com.
Zdroj médií: Depositphotos, hvarinfo.com.

Podobné články