🇦🇹 Diesel 1,61 € Natural 95 1,61 € 🇨🇿 Diesel 37,05 Kč Natural 95 38,96 Kč 🇩🇪 Diesel 1,69 € Natural 95 1,85 € 🇫🇷 Diesel 1,76 € Natural 95 1,86 € 🇭🇷 Diesel 1,45 € Natural 95 1,54 € 🇭🇺 Diesel 611,60 HUF Natural 95 599,50 HUF 🇮🇹 Diesel 1,74 € Natural 95 1,86 € 🇵🇱 Diesel 6,51 PLN Natural 95 6,53 PLN 🇸🇮 Diesel 1,51 € Natural 95 1,48 € 🇸🇰 Diesel 1,53 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,61 € Natural 95 1,61 € 🇨🇿 Diesel 37,05 Kč Natural 95 38,96 Kč 🇩🇪 Diesel 1,69 € Natural 95 1,85 € 🇫🇷 Diesel 1,76 € Natural 95 1,86 € 🇭🇷 Diesel 1,45 € Natural 95 1,54 € 🇭🇺 Diesel 611,60 HUF Natural 95 599,50 HUF 🇮🇹 Diesel 1,74 € Natural 95 1,86 € 🇵🇱 Diesel 6,51 PLN Natural 95 6,53 PLN 🇸🇮 Diesel 1,51 € Natural 95 1,48 € 🇸🇰 Diesel 1,53 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
KALKULAČKA NÁKLADŮ 🚗

Split: To nejlepší, co vám může nabídnout v roce 2024

21. 5. 2024 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Konkrétní destinace

Split je druhým největším chorvatským městem, ve kterém se snoubí jedinečný nádech historie s luxusní středomořskou kuchyní a dalšími moderními výdobytky oblíbené přímořské destinace. Pokud tady plánujete pobyt nebo kratší výlet, víme, co během něj navštívit a kde se dobře najíst.

Split: Průvodce pro rok 2024 – co tady vidět a zažít?

Praktické informace úvodem

Split je od České republiky vzdálený zhruba 1 000 kilometrů. Vzhledem k drahým letenkám (jednosměrná letenka Praha-Split stojí cca 5 000 Kč a výše), sem vyráží spousta cestovatelů po vlastní ose autem, či v rámci organizovaných zájezdů autobusy. Druhé největší chorvatské město, které obývá na 180 000 stálých obyvatel, najdeme ve Střední Dalmácii, na chorvatském pobřeží Jaderského moře.

Split je oblíbeným cílem turistů a milovníků historie. Není se čemu divit, vždyť i historické centrum města je součástí seznamu UNESCO. Město je díky své poloze odstíněno od klimatických vlivů vnitrozemí Balkánského poloostrova, takže zde panuje příjemné klima (průměrná teplota dosahuje v červenci 25,7 °C) a slunečné počasí (cca 2 600 slunečných hodin v roce), které je pro Split typické.

Měli byste vědět: Město v roce 2023 přijalo několik vyhlášek, které mají zamezit nevhodnému chování turistů. Například za močení na veřejnosti, koupání ve fontánách, lezení po památkách, spaní v parcích nebo konzumaci alkoholu v historickém centru mimo restaurace může být turista pokutován až 300 eury!

Chcete mít náklady na cestu do Chorvatska pod kontrolou? Využijte naši online kalkulačku

Památky, které nesmíte ve Splitu minout

Do Splitu míří většina turistů a cestovatelů zejména kvůli jeho bohaté historii a nespočtu památek. Pokud budete mít štěstí, můžete během průzkumu města narazit dokonce na římské vojáky a gladiátory v dobových kostýmech!

Během návštěvy chorvatského Splitu navštivte pravděpodobně nejvýznamnější památku v podobě Diokleciánova paláce, který připomíná římský vojenský tábor a jeho součástí je Zlatá brána, coby vstup do historického centra města.

Za prohlídku jistě stojí i Katedrála svatého Domnia se zachovalou zvonicí, odkud se vám naskytne krásný výhled na okolí města. Součástí Splitu je i promenáda Riva, která žije prakticky 24 hodin denně a lemuje křídlo Diokleciánova paláce.

Oku začínajícího i zkušeného fotografa zalahodí i pohled na pevnost Klis, odkud se vám opět naskytne dechberoucí výhled. Mimochodem, věděli jste, že se tahle pevnost objevila v kultovním seriálu Hra o trůny, kde ztvárnila městský stát Meereen? Milovníci antických památek by neměli opomenout návštěvu antického města Salona, které se nachází severovýchodně od Splitu.

Pokud vám zbyde čas, zamiřte k Jupiterově chrámu, soše Gregoryho z Ninu, která je symbolem města nebo na prohlídku náměstí a stejnojmenného paláce Prokurative.

Chystáte se do Chorvatska na dovolenou? Nechte si kalkulačkou spočítat náklady na cestu

Nejlepší restaurace ve Splitu

K Chorvatsku nepochybně patří také dobré jídlo a pití. Chorvatská kuchyně je nesmírně bohatá, chutná a rozmanitá, takže uspokojí chuťové pohárky i těch nejnáročnějších strávníků. Do jakých restaurací ve Splitu zamířit za nezapomenutelným gastrozážitkem?

Pokud máte chuť na luxusní sushi a mořské plody, zamiřte do restaurace Adriatic Sushi & Oyster Bar Split. Návštěvníci si tady nejvíce pochvalují nejen lahodné jídlo, ale také příjemnou obsluhu a rychlost přípravy jednotlivých pokrmů.

Dalším podnikem, který byste měli ve Splitu určitě navštívit, je restaurace Laganini. Podnik se nachází v atraktivní lokalitě, ze které se vám naskytnou překrásné výhledy na Split. Návštěvníci si tady pochvalují nejen hlavní chody, ale i výtečné dezerty.

Tuhle „svatou gastro trojici“ pak uzavírá podnik FANTAŽIJA kitchen & wine, který se specializuje na středomořskou kuchyni a mořské plody. Vyhlášená je i zdejší zmrzlina z čokoládových lanýžů.

Pláže ve Splitu, které lákají k osvěžení

Součástí Splitu je několik menších městských pláží, které sice nepatří mezi nejmalebnější v Chorvatsku, pokud se ale potřebujete během procházky rozpáleným městem svlažit, určitě splní svůj účel.

Nechcete ztrácet čas výpočtem nákladů na cestu do Chorvatska? Použijte naši kalkulačku

Nejslavnější pláží v chorvatském Splitu je pravděpodobně městská pláž Bačvice. Je tvořena povětšinou pískem, ale najdete tady i betonová plata. V okolí je několik plážových barů s bohatou nabídkou osvěžujících koktejlů i lahodných pokrmů.

Největší splitskou pláží je potom Žnjan, která je většinou tvořena menšími oblázky. Velkou předností této pláže je rozlehlé parkoviště, kde můžete nechat auto zcela bezplatně. Také zde najdete několik oblíbených plážových barů.

Zmínit musíme i pláž Bene, která navazuje na lesopark Marjan, což slibuje dostatek stínu pro všechny návštěvníky. Protože je ale přístup sem poměrně obtížný, její návštěvu nedoporučujeme rodinám s menšími dítky nebo hůře pohyblivým osobám.

Ať vás ani nenapadne vyrážet do Chorvatska bez cestovního pojištění! Kvalitní pojistka ochrání vaši peněženku nečekaných výdajů a zároveň vás podrží v nepříjemných situacích. „Cestovko“ nyní můžete rozšířit o další připojištění (např. domácnosti nebo asistenci vozidla) s 20% slevou a e-bookem zdarma.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Sjednat cestovní pojištění online se slevou

Zdroj info: visitsplit.croatia.hr, tripadvisor.com.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články