🇦🇹 Diesel 1,61 € Natural 95 1,61 € 🇨🇿 Diesel 37,05 Kč Natural 95 38,96 Kč 🇩🇪 Diesel 1,69 € Natural 95 1,85 € 🇫🇷 Diesel 1,76 € Natural 95 1,86 € 🇭🇷 Diesel 1,45 € Natural 95 1,54 € 🇭🇺 Diesel 611,60 HUF Natural 95 599,50 HUF 🇮🇹 Diesel 1,74 € Natural 95 1,86 € 🇵🇱 Diesel 6,51 PLN Natural 95 6,53 PLN 🇸🇮 Diesel 1,51 € Natural 95 1,48 € 🇸🇰 Diesel 1,53 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,61 € Natural 95 1,61 € 🇨🇿 Diesel 37,05 Kč Natural 95 38,96 Kč 🇩🇪 Diesel 1,69 € Natural 95 1,85 € 🇫🇷 Diesel 1,76 € Natural 95 1,86 € 🇭🇷 Diesel 1,45 € Natural 95 1,54 € 🇭🇺 Diesel 611,60 HUF Natural 95 599,50 HUF 🇮🇹 Diesel 1,74 € Natural 95 1,86 € 🇵🇱 Diesel 6,51 PLN Natural 95 6,53 PLN 🇸🇮 Diesel 1,51 € Natural 95 1,48 € 🇸🇰 Diesel 1,53 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
KALKULAČKA NÁKLADŮ 🚗

Rijeka: To nejlepší, co vám může nabídnout v roce 2024

23. 5. 2024 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Konkrétní destinace

V třetím největším chorvatském městě žije více než 109 000 obyvatel. Protože tady končí dálnice A6 Záhřeb - Rijeka i železniční trať, je Rijeka oblíbeným cílem turistů a cestovatelů z celého světa. Co tady vidět a zažít během pobytu nebo kratší dovolené?

Rijeka: Průvodce pro rok 2024 – co tady vidět a zažít?

Praktické informace úvodem

Rijeka, která je od Prahy vzdálená necelých 850 kilometrů, je třetím největším městem Chorvatska. Zároveň jde o největší chorvatský přístav a významný dopravní uzel. Západně od Rijeky najdeme tunel Učka, který značně zkrátil cestu autem z této oblasti do vnitrozemí Istrie i na západoistrijské pobřeží. Významné zkrácení a zjednodušení přinesla i zmíněná dálnice A6 Záhřeb – Rijeka.

Rijeka byla v roce 2020 vyhlášena Evropským městem kultury. Tuto cenu si odnesla coby první chorvatské město vůbec! Turisté sem nejčastěji míří za místními památkami, ale i malebnými plážemi a vyhlášenými restauracemi. Ubytování je v Rijece možné nejen v luxusních hotelech, ale také menších apartmánech u místních. Co tady navštívit v roce 2024?

Chcete mít náklady na cestu do Chorvatska pod kontrolou? Využijte naši online kalkulačku

Památky, které v Rijece stojí za návštěvu

Pokud vás láká antická historie, prohlédněte si části tzv. Liburnského valu. Tyhle, původně až 2,8 metrů vysoké hradby, pocházejí ze 4. století. Z tohoto století se do dnešních dob dochoval i Římský oblouk, který najdete poblíž Titova náměstí.

Za prohlídku a nějakou tu fotku jistě stojí i středověký hrad Trsat ze 13. století, který je jednou z nejstarších pevností chorvatského pobřeží. Jakmile k hradu vystoupáte, naskytne se vám jedinečný pohled na Rijeku pod vámi. Poblíž hradu najdete i významné poutní místo s kostelem Panny Marie Loretánské.

Mezi další neméně oblíbené památky patří barokní katedrála sv. Víta s klenotnicí zvanou Jezuitské dědictví. Pokud vás lákají další náboženské památky, vydejte se na prohlídku Kapucínského kláštera nebo do islámského centra s mešitou, která byla vybudována v roce 2013 a pojme až 1 400 věřících. Podle mnohých návštěvníků jde údajně o jeden z nejkrásnějších islámských svatostánků v Evropě.

Pokud máte čas a chuť na netradiční exkurz do historie 2. sv. války (a zároveň se chcete maličko zchladit, případně se na chvíli schovat před rozmary počasí v Rijece), vydejte se na průzkum vojenského tunelu z let 1939 a 1942, který má na délku 330 metrů, je v něm cca 15 stupňů a vstup do něj je zdarma.

Chystáte se do Chorvatska na dovolenou? Nechte si kalkulačkou spočítat náklady na cestu

Nejlepší restaurace v Rijece

Pokud toužíte ochutnat pravou chorvatskou kuchyni ve vší své rozmanitosti a podobě, zamiřte do podniku Konoba Tarsa. Ten se specializuje na chorvatské pokrmy, ale zároveň má v nabídce i jídla pro vegetariány nebo dokonce vegany. Jeho návštěvníci si nejvíce pochvalují obří porce a luxusní chuť jednotlivých pokrmů.

Máte chuť na grilované speciality nebo barbecue? Chuťové pohárky rozmazlí pokrmy z restaurace Nono Frane, kterou mimochodem cestovatelé zvolili v rámci prestižní ankety portálu Tripadvisor jako jednu z nejlepších restaurací roku 2023. Návštěvníci si tady pochvalují přátelský personál, úžasnou atmosféru a hlavně rozmanitý a neustále aktualizovaný jídelní lístek.

Pokud chcete v Rijece zažít vskutku netradiční gastro zážitek, potrpíte si na luxus, kvalitu, ale zároveň nemáte problém sáhnout hlouběji do peněženky, udělejte si rezervaci v podniku The Kitchen. Restaurace je součástí hotelu Hilton v Rijece, kde nemusíte být přímo ubytovaní. Bez rezervace, kterou snadno provedete i online, se ale do podniku The Kitchen s největší pravděpodobností nedostanete.

Pláže, které v Rijece nesmíte minout

Pláží v Rijece je nespočet. Některé jsou oblázkové, u jiných najdete betonová plata, ale i písek. U každé větší pláže stojí autobus a je tady i bezplatné městské parkoviště pro turisty, kteří sem přijedou autem. Které pláže v Rijece patří mezi ty nejkrásnější?

Nechcete ztrácet čas výpočtem nákladů na cestu do Chorvatska? Použijte naši kalkulačku

Například pláž Ploče. Tu najdete na konci Rijeky a je jako jediná kompletně vybavená. Její součástí jsou převlékárny, bary, sprchy i toalety. Je zde i plovoucí bariéra pro milovníky vodního basketbalu. Díky své čistotě a vybavenosti si vysloužila ocenění Modrá vlajka.

Další neméně oblíbenou pláží je pláž Kostanj, která je speciálně upravená pro hůře pohyblivé a imobilní osoby. O bezpečnost návštěvníků se tady starají speciálně vyškolení plavčíci. Také tato pláž je oceněna Modrou vlajkou.

Za zmínku stojí i pláž Glavanovo, která je zčásti stíněná menším hájem. Pláž je oblázková a její vstup do moře je velmi pozvolný. Proto je vhodná i pro rodiny s dětmi nebo hůře pohyblivé osoby. I tato pláž si vysloužila ocenění Modrou vlajkou.

Tip pro řidiče: Ještě než vyrazíte na dovolenou k moři do Chorvatska, sjednejte si cestovní pojištění. To můžete doplnit o rozšířené asistenční služby, případně krátkodobé pojištění domácnosti. S výběrem vhodného produktu vám poradí online kalkulačka cestovního pojištění.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Sjednat cestovní pojištění do Chorvatska

Zdroj info: rijeka.hr, visitrijeka.hr.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články