🇦🇹 Diesel 1,61 € Natural 95 1,61 € 🇨🇿 Diesel 37,05 Kč Natural 95 38,96 Kč 🇩🇪 Diesel 1,69 € Natural 95 1,85 € 🇫🇷 Diesel 1,76 € Natural 95 1,86 € 🇭🇷 Diesel 1,45 € Natural 95 1,54 € 🇭🇺 Diesel 611,60 HUF Natural 95 599,50 HUF 🇮🇹 Diesel 1,74 € Natural 95 1,86 € 🇵🇱 Diesel 6,51 PLN Natural 95 6,53 PLN 🇸🇮 Diesel 1,51 € Natural 95 1,48 € 🇸🇰 Diesel 1,53 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,61 € Natural 95 1,61 € 🇨🇿 Diesel 37,05 Kč Natural 95 38,96 Kč 🇩🇪 Diesel 1,69 € Natural 95 1,85 € 🇫🇷 Diesel 1,76 € Natural 95 1,86 € 🇭🇷 Diesel 1,45 € Natural 95 1,54 € 🇭🇺 Diesel 611,60 HUF Natural 95 599,50 HUF 🇮🇹 Diesel 1,74 € Natural 95 1,86 € 🇵🇱 Diesel 6,51 PLN Natural 95 6,53 PLN 🇸🇮 Diesel 1,51 € Natural 95 1,48 € 🇸🇰 Diesel 1,53 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
KALKULAČKA NÁKLADŮ 🚗

Pag: To nejlepší, co vám může nabídnout v roce 2024

29. 5. 2024 6 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Konkrétní destinace

Chorvatský ostrov Pag okouzluje stále více turistů. Není se čemu divit, tahle malebná perla Středomoří nabízí nejen úchvatné možnosti koupání, ale také řadu historických a kulturních skvostů. Když se k výše uvedenému přidá ještě vyhlášená kuchyně nebo známý hudební festival, jen stěží budete hledat konkurenta.

Pag: Průvodce pro rok 2024 – co tady vidět a zažít?

Ostrov Pag v Chorvatsku aneb Seznamte se, prosím

Ostrov Pag je pátým největším ostrovem Chorvatska. Jeho rozloha činí 285 km2 a spadá do Kvarnerské skupiny ostrovů (geograficky ovšem náleží k Severodalmatským ostrovům). Pag obývá 8 400 obyvatel, čímž patří k ostrovům s nejmenší hustotou obyvatel.

Pag se může pochlubit členitým pobřežím s četnými zálivy a ukrytými plážemi. Jih ostrova je spíše nízký, za horami pak musíte vyrazit na severovýchod střední části, která je bičována silnými větry (tzv. bórou) a vichřicemi, které zde vanou z pevniny.

Mapa ostrova Pag vypadá následovně:

Mapa ostrova Pag

Zdroj: hrvaska.net

Chcete mít náklady na cestu do Chorvatska pod kontrolou? Využijte naši online kalkulačku

Počasí a podnebí na ostrově Pag

Chorvatský Pag má velmi mírné subtropické podnebí, které vás potěší zejména na jaro, či podzim. Pro něj je typická vysoká vlhkost vzduchu (okolo 80 %), který je obohacen o sůl z moře. Pobyt na chorvatském ostrově Pag je proto doporučován zejména lidem, které trápí dýchací obtíže.

Počasí na Pagu je během hlavní sezóny poměrně stabilní. Teploty překračují běžně 30 °C a srážky jsou tady spíše výjimečné. Pokud přece jen zaprší, jde o krátkou letní bouřku, která horký vzduch alespoň na několik hodin příjemně ochladí. V červenci a srpnu dosahuje voda okolo 24 až 25 stupňů. Počasí je na chorvatském Pagu ideální nejen pro lenošení, ale i průzkum zdejších památek nebo přírodních rarit.

Dostat se na ostrov Pag je maličko komplikované

Ostrov Pag nemá vlastní letiště. Pokud sem tedy cestujete autem, dostanete se tady po silničním mostě z jihu nebo trajektem ze severu. Cesta po mostě není zpoplatněná a je ideální například ve chvíli, kdy se během cesty zastavíte v Plitvických jezerech.

Pokud zvolíte cestu trajektem, pravděpodobně pojedete po trase i z Prahy přes Brno, Vídeň, Graz, Maribor, Záhřeb až na sjezd Žuta Lokva. Odtud se dáte na silnici č. 23 přes pohoří Velebit k moři, kde se napojíte na Jadranskou magistrálu, která vás dovede až do městečka Prizna, kde odbočíte na silnici č. 406 ke stejnojmennému přístavišti.

Trajekty jezdí během hlavní sezóny asi 1-2x za hodinu. Plavba trvá zhruba 15 minut. Dospělí a děti od 12 let zaplatí za jednu cestu 4,12 eur (děti do tří let mají plavbu zdarma). Ceny za převoz osobního auta začínají na 17,36 eurech. Kompletní ceník a plavební řád najdete na webu jadrolinija.hr.

Jak je to tady s ubytováním?

Stejně jako na mnohých jiných chorvatských ostrovech, i na Pagu jsou možnosti ubytování velmi rozmanité. Ti nejnáročnější mohou využít několika luxusních hotelů zvučných jmen.

Pokud si na luxus příliš nepotrpíte, určitě vás zaujme nabídka apartmánů a vilek přímo od místních. Také tady, podobně jako třeba na Hvaru, najdete ubytování v soukromí a souladu s přírodou – tzv. robinsonády.

Za ubytování v levnějších, ale dobře hodnocených ubytovacích kapacitách zaplatíte v hlavní sezóně okolo 1 000 až 1 500 Kč. Kvalitnější apartmány a luxusně zařízené vily vás vyjdou zhruba 2 000 Kč za noc. Ubytování v hotelech na ostrově Pag je potom pochopitelně ještě dražší a startuje zhruba na 3 000 Kč (dvoulůžkový pokoj a noc).

Chystáte se do Chorvatska na dovolenou? Nechte si kalkulačkou spočítat náklady na cestu

Co vidět a zažít na ostrově Pag?

Pokud se během dovolené vydáte do stejnojmenného hlavního města ostrova Pag, můžete tady pozorovat zachovalé historické stavby. Jde například o Knížecí palác (Knežev dvor) nebo kostel Nanebevzetí Panny Marie (Marijinog uznesenja), či kostel sv. Markéty (Sv. Margarita), který patří ke klášteru benediktinek.

Během prohlídky města nevynechejte ani hlavní náměstí (Trg kralja Krešimira) s nedalekou věží Skrivat (kula Skrivat) a městskou věží (Gradska kula), která se jako jediná z devíti zachovala z původního městského opevnění.

Kromě exkurze do historie se ale můžete vydat také na prohlídku zdejší ornitologické rezervace Kolansko Blato nebo staletých olivovníků v Lunu. Zdolat můžete i nejvyšší vrchol ostrova Sveti Vid (348 m n. m.), případně si prohlédnout úchvatný skalní kaňon za vesničkou Metajna a okolní pláže, na kterých budete úplně sami.

Kde se na Pagu dobře najíst?

Pag je doslova prošpikovaný restauracemi, bistry a dalšími podniky, které servírují nejen chorvatské a středomořské speciality, ale také další lahůdky, které potěší i ty nejmlsnější jazýčky. Podle známého cestovatelského portálu ovládly žebříček nejlepších podniků následující restaurace.

První místo obsadil podnik s názvem Konoba Didova Kuca. Cestovatelé si na něm nejvíce pochvalují nejen rustikální zařízení, které působí dojmem, jako byste byli na prázdninách u milovaných prarodičů, ale také luxusní pokrmy (a zejména mořské plody) a milou obsluhu. Jediným nedostatkem jsou vyšší ceny a menší porce.

Nechcete ztrácet čas výpočtem nákladů na cestu do Chorvatska? Použijte naši kalkulačku

Dalším podnikem, který si určitě zaslouží vaši návštěvu, je Trapula Wine & Cheese Bar. Tady servírují středomořskou kuchyni a vyhlášené víno nejen z chorvatských vinic. Pokud máte chuť na typické tapas, pak je tenhle podnik jasnou volbou.

Vedle nešlápnete ani s restaurací Konoba Bodulo, která se opět specializuje na mořské plody a středomořskou kuchyni. Najdete tady ale i několik pokrmů, které jsou typické pro chorvatskou kuchyni. Cestovatelé si pochvalují i luxusní vína a jedinečnou atmosféru tohoto místa.

Pláže, ze kterých se vám bude tajit dech

Naprostá většina turistů, kteří na ostrov Pag míří, zná nepochybně pláž Zrće ve stejnojmenné zátoce. Právě tady se pořádá čtyřdenní festival plný hudby a nezapomenutelných zážitků, který letos proběhne v termínu 6. 7. až 10. 7. 2024 (vstupenky od 3 200 Kč/na osobu). Samotná pláž je oblázková a perfektně vybavená. Najdete zde i několik vyhlášených klubů. Počítejte ovšem s tím, že během hlavní sezóny bude dost přeplněná.

O poznání klidnější je pláž Ručica, kterou najdete v klidné zátoce za letoviskem Metajna. Pláž je oblázková s velmi pozvolnými vstupy do moře. Pokud máte pevnou obuv, vystoupejte na skaliska, odkud se vám naskytnou překrásné výhledy na Pažský záliv a také na Velebitský kanál a Velebit.

Pokud vás lákají spíše písčité pláže, udělejte si výlet na pláž jménem Planjka. Najdete ji v letovisku Stará Novalja a díky písečnému podloží a velmi mírnému vstupu do moře je vhodná i pro ty nejmenší děti. Na pláži najdete bezplatnou skluzavku. Za menší poplatek si můžete užít jízdu na skútru nebo se tady oddávat jiné sportovní aktivitě.

Ať vás ani nenapadne vyrážet do Chorvatska bez cestovního pojištění! Kvalitní pojistka ochrání vaši peněženku nečekaných výdajů a zároveň vás podrží v nepříjemných situacích. „Cestovko“ nyní můžete rozšířit o další připojištění (např. domácnosti nebo asistenci vozidla) s 20% slevou a e-bookem zdarma.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Sjednat cestovní pojištění online se slevou

Zdroj info: visit-pag.com, croatia.hr, tripadvisor.com.
Zdroj médií: Depositphotos, hrvaska.net.

Podobné články