🇦🇹 Diesel 1,61 € Natural 95 1,61 € 🇨🇿 Diesel 37,05 Kč Natural 95 38,96 Kč 🇩🇪 Diesel 1,69 € Natural 95 1,85 € 🇫🇷 Diesel 1,76 € Natural 95 1,86 € 🇭🇷 Diesel 1,45 € Natural 95 1,54 € 🇭🇺 Diesel 611,60 HUF Natural 95 599,50 HUF 🇮🇹 Diesel 1,74 € Natural 95 1,86 € 🇵🇱 Diesel 6,51 PLN Natural 95 6,53 PLN 🇸🇮 Diesel 1,51 € Natural 95 1,48 € 🇸🇰 Diesel 1,53 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,61 € Natural 95 1,61 € 🇨🇿 Diesel 37,05 Kč Natural 95 38,96 Kč 🇩🇪 Diesel 1,69 € Natural 95 1,85 € 🇫🇷 Diesel 1,76 € Natural 95 1,86 € 🇭🇷 Diesel 1,45 € Natural 95 1,54 € 🇭🇺 Diesel 611,60 HUF Natural 95 599,50 HUF 🇮🇹 Diesel 1,74 € Natural 95 1,86 € 🇵🇱 Diesel 6,51 PLN Natural 95 6,53 PLN 🇸🇮 Diesel 1,51 € Natural 95 1,48 € 🇸🇰 Diesel 1,53 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
KALKULAČKA NÁKLADŮ 🚗

Pula: To nejlepší, co vám může nabídnout v roce 2024

27. 5. 2024 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Konkrétní destinace

Oblíbené a turisty hojně vyhledávané letovisko Pula najdeme na západě Chorvatska, v jižní části Istrijského poloostrova. Cestovatele tady lákají nejen místní památky a architektonické skvosty, ale i pláže a vyhlášené restaurace. Kam zamířit a co vidět během letošní dovolené?

Pula: Průvodce pro rok 2024 – co tady vidět a zažít?

Pár základních informací úvodem

Pula je největším istrijským městem, které aktuálně obývá okolo 65 000 stálých obyvatel. Město je významným obchodním centrem a zároveň důležitým dopravním uzlem. Najdeme tady nejen letiště (doba letu Praha-Pula činí cca 4 hodiny, nezbytný je přestup), ale také přístav, vytíženou železniční trať a křižovatku silnic, které spojují pobřeží se středem Istrie a Pulu s Rijekou.

Pula, coby jedno z nejoblíbenějších letovisek Chorvatska, nabízí příjemné počasí a stálé klima po naprostou většinu roku. Během hlavní sezóny teploty atakují hranici 30 stupňů Celsia. V zimě se obvykle pohybují kolem 10-15 °C. Nejdeštivějším měsícem je leden a únor, kdy se průměrné souhrny srážek pohybují okolo 90 mm.

Ubytování v Pule je možné nejen v několika hotelích zvučných jmen, ale také menších apartmánech nebo v pokojích u místních. Součástí Puly je i několik kempů a rekreačních parků. Ty jsou dnes již poměrně kvalitně vybavené. Najdete zde nejen sociální zařízení, ale také restaurace a menší obchody s poměrně slušným výběrem potravin i drogerie.

Chcete mít náklady na cestu do Chorvatska pod kontrolou? Využijte naši online kalkulačku

Cena ubytování v Pule se pochopitelně liší nejen dle ubytovací kapacity, ale také termínu během kterého sem vyrazíte. Ceny začínají stoupat úměrně se sezónou. Počítejte tedy, že nejvyšší budou od června do cca poloviny září.

Ušetřit můžete ve chvíli, kdy se sem vydáte tzv. „na blind“ a zkusíte si domluvit ubytování u místních. Pamatujte ale, že během hlavní sezóny (červenec a srpen) bývá naprostá většina pokojů beznadějně vybookovaných.

Kam v Pule zamířit a co během dovolené vidět?

Naprostá většina turistů a cestovatelů míří do Puly za architektonickými skvosty. Mezi nejvýznamnější památky patří jistě antický amfiteátr Pula Arena, který byl postavený mezi lety 27 př. n. l. a 68 n. l.

Koloseum v Pule představuje jediný římský amfiteátr na světě, který má zcela zachované čtyři boční věže. Toto colosseum v Pule pojalo 20 000 diváků a sloužilo ke gladiátorským zápasům. Dnes se tady konají koncerty a další kulturní akce.

Z dalších památek můžeme jmenovat například pevnost Kaštel ze 17. století, případně Chrám Augustův, který se tyčí do čtrnáctimetrové výšky. Za zmínku stojí i Slavoluk Sergijevaca (známý jako Zlatá brána), což je vlastně antický římský triumfální oblouk, který najdeme přímo v srdci města.

Kromě historických památek se ovšem může Pula pochlubit též několika moderními instalacemi (např. avantgardní instalace Lighting Giants) a zábavními parky. K těm nejvýznamnějším patří nepochybně aquarium Pula, které je součástí historické pevnosti Verudela z roku 1886. Akvárium v Pule je domovem stovek druhů ryb z Jaderského moře i ze sladkovodních chorvatských řek.

Z Puly, coby významného přístavu, se ovšem můžete vydat také do národního parku Brijuni, což je vlastně soubor několika malebných ostrůvků, jejichž atmosféru dokresluje nejen bohatá fauna a flóra, ale také nespočet kulturních a archeologických památek, které se zde nachází.

Chystáte se do Chorvatska na dovolenou? Nechte si kalkulačkou spočítat náklady na cestu

Kde se v Pule dobře najíst?

Pokud vám během procházek Pulou vyhládne, zamiřte do některého z následujících podniků, který turisté známého cestovatelského portálu ohodnotili jako nejlepší v celé Pule. První místo obsadila restaurace Agrippina Street Food, která servíruje mezinárodní kuchyni, ale zajímavou nabídkou pokrmů osloví i vegetariány.

Za návštěvu jistě stojí i podnik Street Food Two, který se specializuje na lehčí středomořské pokrmy z čerstvých a lokálních surovin. Vedle jistě nešlápnete ani s restaurací Veritas Food & Wine, která, jak už ostatně její název napovídá, vás osloví nejen nabídkou středomořské kuchyně, ale také lokálními víny.

Nejlepší pláže v Pule

Chorvatská Pula není jen o skvostných památkách a vyhlášených restauracích. Najdete zde i několik malebných pláží, z nichž některé se dokonce mohou pochlubit oceněním Modrá vlajka.

Pokud tedy do Puly zavítáte, zamiřte třeba k pláži Ambrela, kterou pokrývají menší oblázky. Pláž je veřejně přístupná a kompletně vybavená. Svůj název si vysloužila dle stejnojmenné restaurace, která se nachází poblíž.

Nechcete ztrácet čas výpočtem nákladů na cestu do Chorvatska? Použijte naši kalkulačku

Oblíbenou, ale v sezóně poměrně dost přeplněnou pláží je i kráska jménem Hawaii Beach. Najdete ji v zátoce Principina, která je situována vedle komplexu Veruda. Pláž si vysloužila svůj název dle jisté podobnosti s plážemi na Havaji.

Krásná je i pláž Brioni vedle stejnojmenného hotelu. Právě ona si vysloužila významné ocenění Modrá vlajka. A to nejen za svou čistotu, ale zejména kvalitu vody. Na pláži najdete několik základen vodních sportů, takže se zde můžete věnovat nejen pasivnímu, ale také aktivnímu odpočinku.

Ať vás ani nenapadne vyrážet do Chorvatska bez cestovního pojištění! Kvalitní pojistka ochrání vaši peněženku nečekaných výdajů a zároveň vás podrží v nepříjemných situacích. „Cestovko“ nyní můžete rozšířit o další připojištění (např. domácnosti nebo asistenci vozidla) s 20% slevou a e-bookem zdarma.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Sjednat cestovní pojištění online se slevou

Zdroj info: pulainfo.hr, istra.hr, visitpula.info, tripadvisor.com.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články