Stejně jako v zimě, tak i v létě jsme navštívili restaurace v Polsku. Víte, jaké jsou ceny jídla v polských restauracích v létě?
Jak vysoké jsou ceny v restauracích v Polsku?
Články na téma ceny v Polsku:
- Ceny v obchodech v Polsku
- Ceny v restauracích v Polsku – Gdaňsk
- Čerpací stanice Polsko – ceny občerstvení a kávy
- Ceny na trzích v Polsku
- Cena piva a jeho nabídka v Polsku
- Kolik zaplatíte za zmrzlinu v Polsku? Mnohem méně než u nás
- Čerpaní stanice v Polsku a Česku: Jaké jsou tady aktuální ceny jídla?
- Jak drahý je alkohol v Polsku?
- Kolik zaplatíte za kávu v Polsku? Vyrazili jsme na průzkum!
- Aktuální ceny v polských restauracích - právě čtete
- Ceny piva a vody na polských čerpacích stanicích
- Jak vysoké jsou ceny zeleniny a ovoce na trzích v Polsku?
- Za kolik si dáte v Polsku pizzu? Příliš výhodné to není
- Za kolik jsme se najedli v polské restauraci s výhledem na Tatry? - již brzy
Chystáte se na dovolenou do sousedního Polska? Zajímá vás, kolik vás bude stát jídlo v místních restauracích? Ceny v polských restauracích se mohou lišit dle typu restaurace, lokality, kde se právě nacházíte a typu jídla, které si objednáte. Obecně sice platí, že jsou ceny v Polsku nižší než v České republice, ale je tomu tak doopravdy?
V běžné restauraci se jako klasická rodina můžete najíst klidně za 30 až 50 zlotých (tedy zhruba 180–300 korun) za hlavní jídlo na jednu osobu a 10–20 zlotých (cca 50–120 korun) pak dáte za jeden předkrm nebo dezert. Je jasné, že v luxusnějších restauracích zaplatíte výrazně více, a to klidně až dvojnásobně. Polévky se zde pohybují kolem 20 zlotých (tedy asi 120 korun). V rámci obědového menu (které zahrnuje polévku a hlavní chod – bez pití) v Polsku obvykle zaplatíte asi 30 až 40 zlotých, tedy přibližně 180 až 240 korun za osobu, v turistických oblastech však mohou být ceny mnohem vyšší.
Chcete mít náklady na cestu do Polska pod kontrolou? Využijte naši online kalkulačku
Snídaně od rána až do odpoledne
Snídaňové menu, za které obvykle zaplatíte asi 30 zlotých (obecně 150–180 korun) se v Polsku obvykle servíruje od 9 hodin až do 13. hodiny odpolední, tedy i během oběda.
Obědové menu se v Polsku obvykle podává od 12 hodin až do 15 hodin. V mnoha restauracích si můžete vybrat z několika jídel. Pokud máte omezený rozpočet, můžete se stravovat v jídelnách (bar mleczny – pozůstatek socialismu), kde najdete levné a chutné polské jídlo.
Chystáte se do Polska na dovolenou? Nechte si kalkulačkou spočítat náklady na cestu
Ochutnejte typické polské polévky
Polská kuchyně je proslulá svými hustými a vydatnými polévkami. Pravá polská polévka musí být plná surovin a s výraznou chutí. Mezi typické příklady patří barszcz, polévka, připomínající ruský boršč, připravená z kvašené červené řepy a masového vývaru, do které se dle chuti přidávají houbami plněné těstoviny.
Další typickou hustou polévkou je žurek. Tato „chlebová polévka“ (protože jejím základem je chlebový kvas) je plná ingrediencí, jako jsou vařené vejce, uzenina, brambory, mrkev anebo také houby.
V Polsku jsou známé také takzvané "studené polévky", z nichž vyniká především chlodnik, osvěžující polévka z kefíru, mladé červené řepy, vejce, kopru a salátové okurky, ideální pro letní dny. Za polévky v polských restauracích obvykle zaplatíte asi 20 zlotých (tedy asi 120 korun).
Ceny v restauraci v Polsku (12 fotek)
Sladká tečka na závěr
Při návštěvě našich severních sousedů nezapomeňte také na jejich vynikající dezerty. Mezi ty nejznámější patří například Sernik. Jedná se o polský tvarohový koláč, který se v mnohém připomene známý cheesecake. Sernik se často podává s ovocem, zakysanou smetanou nebo čokoládovou polevou.
Dalším druhem je Makowiec. Jak už název napovídá, jedná se polský makový koláč. Vyrábí se z mleté makové náplně, která se obvykle skládá z máku, medu, rozinek, ořechů a koření.
Ochutnejte také lahodný moučník s názvem Szarlotka – jablečný koláč vyráběný z křehkého těsta a jablečné náplně, ve které dominuje především výrazná chuť skořice a rozinek.
Vychutnat si můžete třeba také typický zmrzlinový pohár s horkými malinami, vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou. Za takové polské dezerty obvykle v restauracích zaplatíte zhruba 15 až 20 zlotých (tedy 90 až 120 korun).
Ceny v polských restauracích jsou velmi podobné cenám v Česku, v turisticky oblíbených oblastech však bývají ceny obvykle o něco vyšší. Jako příklad můžeme uvést restauraci Awiw v Krakově, kterou jsme navštívili v listopadu a jejíž aktuální jídelní lístek je možné zhlédnout na jejich stránkách.
Tip pro řidiče: Ještě než vyrazíte na dovolenou do Polska, sjednejte si cestovní pojištění. To můžete doplnit o rozšířené asistenční služby, případně krátkodobé pojištění domácnosti. Při online sjednání získáte slevu a nejvýhodnější cenu.
Kalkulačka cestovního pojištění do Polska
Zdroj médií: Depositphotos, Nikola Vrabel.