🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
Zimní pneu 🛞

Práce na IČO je u firem stále oblíbenější. Proč zaměstnavatelé prahnou po živnostnících?

2. 10. 2024 3 min. čtení diskuze (1) Aktuality Tipy a rady Práce v auto-moto

Hledáme řidiče na cesty po ČR. Nástupní plat 60 až 120 tisíc korun!“ I takové nabídky na vás vyběhnou, pokud začnete pátrat po nové práci v oblasti auto-moto. Jak už asi správně tušíte, u těchto a obdobných inzerátů existuje spousta „ale“. Jedním z těchto „ale“ je třeba to, že firma na tuhle pozici shání řidiče se živnostenským listem.

Práce na IČO je u firem stále oblíbenější. Proč zaměstnavatelé prahnou po živnostnících?

Práce na živnost vs. práce na hlavní pracovní poměr

Ještě než se blíže podíváme na to, proč stále více firem shání kolegy se živnostenským oprávněním, pojďme si říct, jaký je rozdíl mezi prací na IČO a prací na HPP.

HPP znamená hlavní pracovní poměr a jde o běžný vztah mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Tento smluvní vztah se řídí zákoníkem práce, který upravuje, jak má vztah vypadat, čím se musí zaměstnanec řídit a ve své podstatě neumožňuje příliš velkou svobodu při nastavení vzájemné spolupráce. Na druhou stranu jsou zde poměrně přísně ukotvena práva zaměstnance, která jdou ruku v ruce s jeho ochranou.

Vybrané firmy naléhavě hledají kolegy do svých týmů

Naproti tomu práce na IČO představuje vztah, kdy pro firmu vykonává práci osoba samostatně výdělečně činná (OSVČ), případně podnikatel působící pod hlavičkou společnosti s ručením omezeným. V tomto případě se již pracovně-právní vztah nebude řídit pracovním, ale občanským zákoníkem. Díky tomu je spolupráce flexibilnější a obě strany se v podstatě mohou domluvit na čemkoliv, co jim bude vyhovovat.

Proč firmy hledají živnostníky stále častěji ?

Firmu, která hledá kolegu pracujícího „na IČO“, poznáte většinou podle poměrně vysoké mzdy (rozdíl mezi mzdou a platem jsme si vysvětlili v jednom z předchozích článků). Podle našich dosavadních zkušeností můžou takové nabídky přesahovat klidně i 100, či 140 tisíc korun. Lákavá odměna je ovšem vykoupena poměrně citelným rizikem, který může živnostníka v krajním případě i zruinovat.

Zatímco u zaměstnanců na HPP je zaměstnavatel svázaný zákoníkem práce, lhůtami, ale například i hrazením nemocenské nebo dovolené, u pracovníků na IČO platí to, na čem se obě strany dohodnou. Jít může například o splatnost faktur, pokuty za pozdní dodání nebo nekvalitně odvedenou práci, či pozastavení spolupráce bez nutnosti hlásit tuto skutečnost na příslušné úřady.

Firma, která ve svých řadách „zaměstnává“ pracovníka na IČO si také může do smlouvy zanést tzv. konkurenční doložku, která v podstatě živnostníkovi zakazuje působit ve stejném oboru u konkurence. A to klidně i několik let po ukončení stávající spolupráce. Velkou výhodou pro firmu je i to, že za „IČAře“ nemusí státu odvádět zdravotní a sociální pojištění. To si pracovník s živnostenským oprávněním platí sám.

Mohlo by vás zajímat: V této oblasti můžete narazit také na pojem „Švarc systém“. Velmi zjednodušeně jde o situaci, kdy se firma chová k OSVČ jako ke svému zaměstnanci. Navenek se ale obě strany tváří, že spolu mají jen obchodní vztah. Pokud na takový pracovní vztah inspektorát práce přijde, hrozí zaměstnavateli až desetimilionová pokuta a od roku 2024 také zákaz činnosti až na 2 roky.

Je práce na živnost výhodná?

To samozřejmě záleží na konkrétní situaci, ale i povaze pracovníka a jeho vztahu s majitelem firmy, pro kterou působí. Práce na IČO má nepochybně své výhody, ty jsou ale pochopitelně vykoupeny celou řadou rizik, či dalších komplikací. Pokud „IČAř“ narazí ne nepoctivce, může přijít nejen o slíbenou odměnu, ale také mu mohou z nesolidní spolupráce vzniknout nemalé dluhy.

Kromě toho, že si musí hradit sociální a zdravotní pojištění, také nemá nárok na dovolenou, proplacenou nemocenskou nebo další benefity, které mohou zaměstnanci na hlavní pracovní poměr běžně čerpat. Pokud není dotyčný zběhlý v daňové problematice, případně nemá šikovnou účetní, která dokáže daně optimalizovat, vysoký výdělek stejně formou daní nakonec odvede zpět státu.

Zdroj info: Výzkum realizovaný Portálem řidiče.
Zdroj médií: Depositphotos.
Edík Blažek, 2. 10. 2024 18:23
Samozřejmě u OSVČ ("na IČO") nejde o plat..., ale hrubou tržbu! Dle nákladů jde pak u hrubej zisk! A tedy před zdaněním!!! A to nejen daní z "příjmů" (taky nepřesněj název daně, daní se přeci příjem mínus výdaje, čili zisk! A ne příjem...) + další daně! Soc + zdrav. jen tzv. "pojištění" taky není vpravdě pojištěním, ale jen další daně!!!!!... Počítá se u OSVČ % z "příjmů" (přesněji: ze zisku). Tento binec nejen v názvosloví přineslo znárodnění komunisty a zákaz OSVČ a zdrav. a důchodových opravdových pojišťoven :-( Kupředu levá! :-/ ...

Podobné články