🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
HROMADNÝ NÁKUP 🛞

Chystáte se do Splitu? Máme pro vás tip, co navštívit během jediného dne

15. 8. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cesta do Chorvatska Konkrétní destinace

V průběhu července jsme se vydali do Chorvatska zmapovat nejen aktuální ceny, ale taky obsazenost pláží nebo vyžití v oblíbených turistických letoviscích. Naše kroky vedly mimo jiné také do Splitu. Pokud sem míříte, poradíme, co navštívit během jednodenního výletu.

Co navštívit ve Splitu během jednodenního výletu?

Toulky ulicemi starého města

Druhé největší město Chorvatska je doslova prošpikováno nejrůznějšími památkami. Jako první vás nepochybně uchvátí křivolaké uličky starého města, prostřednictvím nichž se dostanete až k římskému Diokleciánově paláci ze 4. století, který je součástí seznamu UNESCO.

Původně tříhektarová pevnost, která kdysi měla základy v moři, je dnes sídlem řady obchůdků, restaurací a barů. Jde vlastně o pulzující srdce města, kde se soustřeďuje veškerý život. Vstup do paláce je zdarma, pokud si jeho vnitřní část chcete prohlédnout bez všudypřítomných davů, doporučujeme sem vyrazit brzo ráno nebo pozdě večer.

Tajný tip: Zajděte si ve Splitu do vyhlášené zmrzlinárny Sladoledarnica Emiliana a ochutnejte jejich zmrzlinu. Dáme ruku do ohně za to, že jste lepší zmrzlinu hodně dlouho nejedli!

Brány pojmenované po kovech

V blízkosti paláce narazíte také na čtyři historické brány, které byly pojmenovány podle čtyř hlavních kovů: zlata, stříbra, mosazi a bronzu. Zlatou branou mohl vstupovat pouze císař a jeho rodina. Dnes je brána pochopitelně přístupná všem bez rozdílu. Hned za branou stojí obří socha Řehoře Ninského. Pokud mu sáhnete na palec u nohy, údajně vám to zajistí štěstí.

Stříbrná brána na východní straně v minulosti sloužila jako hlavní vstup pro poddané. Zajímavostí je, že v roce 2000 právě tudy do Splitu vešel Jan Pavel II. Jakmile branou projdete, dostanete se na tradiční splitské tržiště Pazar.

Železnou bránu najdete na západní straně. Prostor pod ní původně sloužil jako soudní síň. To co za ní vidíte dnes, vzniklo až později mimo zdi paláce. V horní části můžete obdivovat kostel, jehož zvonice je dnes nejstarší na Jadranském pobřeží. Z druhé strany brány potom narazíte na hodiny, které nemají 12, nýbrž 24 číslic.

Poslední – mosaznou branou vstoupíte do města z jihu. Původně tato brána sloužila jako únikový východ na moře v případě napadení z pevniny. Jakmile se k téhle bráně dostanete, dobře si ji prohlédněte. Než se tady za vlády Francouzů postavila dnešní promenáda, moře sahalo až ke křídlům brány. Kromě názvu mosazná si proto podle některých vysloužila taky přívlastek „voděodolná“.

Poctěte návštěvou Nočního krále a usedněte na Železný trůn

Během našich toulek Splitem jsme narazili také na muzeum legendárního seriálu Hra o trůny. Muzeum není velké, čítá asi jen pět místností. Milovníci tohohle kultovního fenoménu si tady ovšem přijdou na své. Během prohlídky uvidíte nejen fotografie z natáčení (některé scény ze svobodného města Meereen se natáčely zde), ale také nejrůznější artefakty, sochy a usednout můžete dokonce i na Železný trůn. Vstupné sem stojí asi 350 korun.

Den ve Splitu potom můžete zakončit procházkou po promenádě Riva (najdete tady i bronzový model města) nebo v některé ze zdejších restaurací, či barů. My osobně navštívili podniky Picollo Snack bar, kde nás příliš nezaujala nabídka ani ceny, restauraci St. Riva, kde sice byly ceny o poznání přívětivější, kvalita ale za moc nestála, a nakonec podnik Braserie no. 7, kde jsme ochutnali čerstvou rybu, těstoviny a steak. Více o tom, jak se nám v jednotlivých podnicích líbilo, najdete v jednom z našich předchozích článků.

Mohlo by se vám hodit: Vyrážíte letos autem do Chorvatska? Nezapomeňte si s sebou přibalit občanský průkaz, autolékárničku a také cestovní pojištění. Pro online sjednání s 20% slevou můžete využít kalkulačku cestovního pojištění a dostanete navíc dárek v podobě e-booku.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Spočítat cenu pojištění do Chorvatska

Zdroj info: Autorský článek.
Zdroj médií: Fotografie použity se svolením autora.

Podobné články