🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 € 🇦🇹 Diesel 1,62 € Natural 95 1,62 € 🇨🇿 Diesel 36,62 Kč Natural 95 39,16 Kč 🇩🇪 Diesel 1,60 € Natural 95 1,78 € 🇫🇷 Diesel 1,69 € Natural 95 1,82 € 🇭🇷 Diesel 1,41 € Natural 95 1,53 € 🇭🇺 Diesel 603,10 HUF Natural 95 608,00 HUF 🇮🇹 Diesel 1,70 € Natural 95 1,82 € 🇵🇱 Diesel 6,44 PLN Natural 95 6,45 PLN 🇸🇮 Diesel 1,53 € Natural 95 1,51 € 🇸🇰 Diesel 1,52 € Natural 95 1,62 €
PRÁCE 🧰
HROMADNÝ NÁKUP 🛞

Rady a tipy, jak ušetřit na pohonných hmotách při cestě k moři

20. 8. 2024 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Věděli jste, že i při dlouhé cestě k moři můžete výrazně snížit náklady na palivo? Podělíme se s vámi o osvědčené triky, díky kterým ušetříte tisíce korun.

Jak ušetřit při cestě k moři?

Chystáte se na dovolenou k moři a trápí vás vysoké ceny benzínu či nafty? ️ S našimi praktickými radami můžete ušetřit na palivu a mít více peněz na zážitky u moře.  Užijte si svou dovolenou naplno bez obav z prázdné nádrže!

Tipy a triky, jak ušetřit

Základem úspory peněz za tankování je důkladná příprava. Zmapujte si trasu předem a vyhledejte nejvýhodnější čerpací stanice. Existuje mnoho aplikací, které vám pomohou najít nejnižší ceny paliva ve vašem okolí. Některé aplikace dokonce umožňují filtrovat čerpací stanice podle typu paliva, dostupných služeb nebo vzdálenosti od vaší aktuální polohy. Ceny paliva se mohou výrazně lišit podle lokality. Vyhněte se velkým městům a dálnicím, kde jsou ceny často vyšší. Zkuste tankovat na menších čerpacích stanicích mimo hlavní trasy, často zde narazíte na příznivější ceny.

Pomoci vám může také vaše auto. Každý vůz má svou optimální rychlost, při které dosahuje nejnižší spotřeby. Obecně platí, že při vyšších rychlostech se spotřeba výrazně zvyšuje. Většina spotřeby paliva závisí také na vašem stylu jízdy. Pokud budete jezdit ekonomicky, můžete ušetřit i několik litrů paliva. Snažte se tedy udržovat stálou rychlost a vyhněte se prudkému zrychlování či brzdění. Tempomat vám pomůže udržovat stálou rychlost a tím snížit spotřebu paliva.

Zkontrolujte si také tlak v pneumatikách. Podhuštěné pneumatiky zvyšují valivý odpor a tím i spotřebu paliva. Naopak přehuštěné pneumatiky mohou lehce pomoci ve spotřebě paliva, ale zároveň se výrazně zkracuje životnost pneumatik. Dodržujte tlak předepsaný výrobcem. Spotřebu paliva může ovlivnit také zahrádka či střešní box. Pokud jej pro svou cestu nepotřebujete, je dobré jej sundat.

Chorvatsko – pozor na večerní tankování

Pokud plánujete dovolenou v Chorvatsku, mějte na paměti, že čerpací stanice u dálnic často zavírají již ve 22 hodin. Pokud tedy vyjíždíte později, může se stát, že nenatankujete včas a budete muset hledat otevřenou čerpací stanici ve městě. Ty jsou sice otevřené déle, ale jejich počet je omezený.

Chystáte se do Chorvatska na dovolenou? Nechte si kalkulačkou spočítat náklady na cestu

Itálie – s obsluhou nebo bez

V Itálii je situace trochu odlišná. Zde sice většina čerpacích stanic nabízí možnost samoobsluhy, ale pozor! Ceny za palivo se mohou lišit v závislosti na tom, zda natankujete sami nebo vás obslouží zaměstnanec čerpačky. Obecně platí, že samoobsluha je levnější. Dalším rozdílem je, že v Itálii nejsou čerpací stanice na hlavních tazích tak časté jako v některých jiných zemích. Často zde nenajdete ani obchod a pokud ano, tak nabízí velmi malý výběr zboží.

Chystáte se do Itálie na dovolenou? Nechte si kalkulačkou spočítat náklady na cestu

Cesta k moři nemusí být vždy spojená s vysokými náklady na palivo. Díky pečlivému plánování, výběru správného vozu, správnému tlaku pneumatik a dodržování několika jednoduchých pravidel můžete výrazně ušetřit. Tak neváhejte a vyrazte za svým letním dobrodružstvím!

Vyvracíme mýty: Kvalitní cestovní pojištění nemusí být drahé. V případě potřeby vás ale podrží a uchrání vysokých výdajů. Sjednejte si „cestovko“ online od 16 korun za den s e-bookem zdarma z pohodlí vašeho domova.

Chcete na cestovním pojištění výrazně ušetřit? Pokud do zahraničí vyrážíte alespoň dvakrát během roku, vyplatí se přemýšlet o roční cestovní kartě.

Kalkulačka cestovního pojištění

Zdroj info: Test Pneumatik.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články